68

Pizza nietypowa

Pizza i włoskie
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 20 zł prosty średnio dużo 250

Składniki:

  • Ciasto:
  • - mąka,
  • - woda,
  • - drożdże,
  • - sól,
  • - cukier,
  • - oliwa,
  • - zioła.
  • Dodatki:
  • - mortadela,
  • - ogórki kiszone (nie korniszony!),
  • - żółty ser,
  • - oregano,
  • - bazylia,
  • - ketchup.

Jak przyrządzić?

Mąkę wsypać do miski.Zrobić dosyć spory dołek w mące. W dołek wkruszyć drożdże,wsypać cukier i zalać wodą (tyle wody ile się w dołku zmieści). Na mąkę wsypać szczyptę soli i trochę ziół. Wymieszać najpierw wszystko co jest w dołku a następnie zagnieść całe ciasto dodając wodę tak aby nie było za twarde. Pizzę tą najlepiej robić w blaszkach, które trzeba nasmarować margaryną i oprószyć mąką - chyba że ktoś ma tefala czy coś. Wyłożyć ciasto na blachę i odstawić. Pokroić mortadelę w paski lub kostkę,ogórki na grube plasterki (kiszone!!!). Ułożyć mortadelę na ciasto, potem ogórki. Posypać ziołami,startym serem i polać ketchupem. Wstawić do piekarnika i piec, aż się ciasto zarumieni.

Jak podawać?

Dobra na ciepło i na zimno.

Skomentuj

68

Komentarze (68)

  • emgie 08.07.2004
    powiem szczerze ze nie spotakałam sie wcześniej z czyms takim :) jak bede robiła tradycyjną pizze na pewno jedna czesć cias... Więcej
    0
    0 | 0
  • DJ Sienka 11.07.2004
    Brzmi bardzo smakowicie.Jak będziesz robił tą pizze to napisz do mnie to wpadnę spróbować. ok
    0
    0 | 0
  • Marcin 11.07.2004
    Dzieki DjSienka! Na pewno przy najbliższej okazji cie zaprosze. Nie ma sprawy.
    0
    0 | 0
  • koala 06.08.2004
    nie chce sie czepiac czy cos,ale mozesz podac chociaz w przyblizeniu proporcje skladnikow do ciasta?
    0
    0 | 0
  • Marcin 10.08.2004
    Podaję proporcje w przybliżeniu.Na dwie średnie blaszki to daję mniej więcej pół kilo mąki,4-5 dag drożdży,2 łyżeczki cukru... Więcej
    0
    0 | 0
  • Morph 30.08.2004
    Pychota, wlasnie to zjadłem, Polecam!
    0
    0 | 0
  • pogórzanka 10.11.2004
    moja ciotka robi cos podobnego , tylko daje jeszcze marynowaną paprykę - to nie jest złe ;) sama wolę pizzę bardziej... Więcej
    0
    0 | 0
  • zwid 06.12.2004
    co to sa kiszone plasterki??;-) cytuje... "gorki pokroic w grube plasterki (kiszone!!!);-)
    0
    0 | 0
  • CookMaster 06.12.2004
    smiem stwierdzic, ze w tym miejscu rozchodzi sie nie o górki lecz o-Górki. A plastry nalezy najpierw zakisic w dębowej becz... Więcej
    0
    0 | 0
  • CookMaster 06.12.2004
    PS. sorka, co to jest termoobieg?
    0
    0 | 0