10

Pikle w curry

Inne
Przepisy na zimowe przetwory przechodzą z pokolenia na pokolenie. Usiłujemy przechować całe to bogactwo natury, by zimą nadal spożywać smaki i aromaty lata. Jest to zajęcie pracochłonne, ale sprawia dużo przyjemności. Nasze przetwory są znacznie smaczniejsze od tych sklepowych, zdrowsze i tańsze. Pikle w curry to bardzo aromatyczne ogórki o słodko – kwaśnym smaku, znakomite jako dodatek do zimowych obiadów, do wędlin i sałatek.
Porcje: 4
Koszt: 13 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • litr wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki octu,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • listki selera.

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Przygotować umyte i wyparzone słoiki, do każdego wsypać ziarenka gorczycy i układać pionowo przygotowane ogórki. Wodę zagotować z cukrem, solą, octem i curry. Na wierzch każdego słoika położyć krążek cebuli i listek selera, zalać gorącym wywarem i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania wody.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (10 komentarzy)

  • gość 14.09.2013, 13:28
    najlepsze ogórki jakie kiedykolwiek jadłam! diabelnie ostre! :) nie dla dzieci... ;)
    3
    1 | 2
  • gość 14.09.2013, 22:19
    Yeeeaah jest nasza Danka! Moje życzenie się spełniło!
    2
    1 | 1
  • gość 26.07.2014, 08:36
    Zalewajac naprawde goraca zalewa nie trzeba pasteryzowac. Stygnaca zalewa "zassie" wieczko,a marynata sprawia,ze ... Więcej
    4
    3 | 1
  • gość 26.07.2014, 23:51
    zapewne pikle z curry przechodziły z pokolenia na pokolenia ale nie w Polsce
    5
    5 | 0
  • gość 26.07.2014, 23:53
    Oooo Danka Dankowska no kopa lat! :DD
    2
    2 | 0
  • gosc 27.07.2014, 08:48
    jakie ostre? przeciez to jest przyprawa curry, a nie pieprz cayenne:-)
    3
    1 | 2
  • gośćhalinka 27.07.2014, 10:34
    nie wiem o co chodzi ale to nie ma z czego byc takie ostra jak piszą w komentarzach,, na pewno sprobuje zrobic,, moze byc p... Więcej
    2
    2 | 0
  • gość 26.03.2015, 19:23
    wspanialy przepis
    2
    0 | 2
  • gość 28.03.2015, 08:09
    ta kombinacja octu i cukru sprawia że jest to winne a nie kwaśne
    1
    1 | 0
  • kasia1koba 16.11.2015, 16:54
    Tak, moja mama takie robiła, idealne! :)
    2
    1 | 1