4

Pierogi z serem i szpinakiem

Wegetariańskie
Pierogi to potrawa, którą lubią wszyscy. Niestety często jemy gotowe ze sklepu, bo nie mamy czasu lub nie umiemy przygotować ich własnoręcznie. Z pomocą przychodzą nasze mamy lub babcie. Na nie zawsze możemy liczyć. Do sprawdzonego przepisu na ciasto można dodać nowoczesne składniki. Pierogi z serem ricotta i szpinakiem są delikatne i lekkostrawne. Mają niewielką zawartość tłuszczu. Przygotowanie farszu nie zabiera dużo czasu, musimy tylko uporać się z ciastem.
Porcje: 6
Koszt: 25 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 35 dag mąki,
  • jajko,
  • ½ szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 40 dag sera ricotta,
  • pół kg mrożonego szpinaku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • ew. słonina.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki wbić jajko.

Dodać wodę i szczyptę soli.

Zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Rozmrożony szpinak smażyć z łyżką oleju, aż wyparuje z niego cała woda.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wystudzony szpinak połączyć z serkiem ricotta.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć z niego kółka, np. odwróconą filiżanką.

Na kółko kłaść łyżeczką porcję farszu, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać gorące, polane oliwą z oliwek, okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami ze słoniny.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • 25.03.2011, 11:52
    bardzo apetycznie wygladaja
    0
    0 | 0
  • agnes 26.03.2011, 17:14
    sprobuje zrobic wyglada apetycznie
    0
    0 | 0
  • aga 24.05.2011, 15:51
    robiłam takie z innym farszem pychota
    0
    0 | 0
  • kamka 02.07.2012, 20:57
    Z innym farszem to rzeczywiście takie...
    0
    0 | 0