19

Pierogi z serem i rodzynkami

Wegetariańskie
Muszę wyznać moją miłość do pierogów. Nie jestem wierna jednemu smakowi, lubię rozmaite farsze. Ale przyznaję, że w moim domu królem pierogów są te na słodko ze środkiem z sera, z rodzynkami i cukrem waniliowym. Lubię oblać je słodką śmietanką, posypać cynamonem i brązowym cukrem, który nie rozpuszcza się tak szybko jak biały i przyjemnie zgrzyta podczas jedzenia. Gdy jestem bardzo głodna, potrafię zjeść nawet 10 pierogów. A wy?
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki (ok. 40 dag),
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego,
  • trochę wrzątku.

    Farsz:

  • 60 dag twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół torebki cukru waniliowego.

  • Kilka łyżeczek brązowego cukru,
  • śmietanka 30%,
  • odrobina cynamonu.

Jak przyrządzić?

Rodzynki sparz wrzątkiem, żeby były miękkie.

Przygotuj farsz – w miseczce rozgnieć widelcem ser.

Jeśli chcesz, możesz go zmielić, ja tego nie robię.

Dodaj cukier i cukier waniliowy, miękkie rodzynki i wymieszaj dokładnie.

Mąkę wysyp na deskę.

Dodaj trochę wrzątku, ugniataj ciasto.

A następnie dodaj żółtko i znów ugniataj.

Kolej na olej i sól.

Szybko wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Pozostaw je na wysypanej mąką stolnicy.

Przykryj na kilka minut.

Po upływie kilku minut odrywaj po niewielkim kawałku – powinno z niego wyjść 10 pierogów.

Rozwałkuj na cienki placek.

Odwróconą szklanką wykrój koła na pierogi.

Nałóż farsz i zlep dokładnie palcami, a potem odciśnij na brzegach widelcem.

Pierogi gotuj we wrzącej, posolonej wodzie 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.

Wkładaj je porcjami, żeby się nie pozlepiały.

Pamiętaj, by po włożeniu ich do wrzątku zamieszać łyżką, by nie przywarły do dna.

Po wypłynięciu na wierzch, zmniejsz gaz, żeby się nie pootwierały podczas bulgotania, wtedy farsz wypłynie.

Po ugotowaniu, wyjmij na półmisek łyżką cedzakową.

Jak podawać?

Przed podaniem posyp brązowym cukrem, śmietanką 30 procentową i odrobiną cynamonu.

Zamiast śmietany może być sos waniliowy.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (19 komentarzy)

  • Mery 17.03.2010, 13:40
    Ja też uwielbiam pierogi. I wszelkie makarony, naleśniki. Niestety mąka plus słodkie nadzienie jest tak tucząca!!!
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 17.03.2010, 14:48
    A my nie.
    0
    0 | 0
  • ??? 17.03.2010, 14:52
    najlepsze ruskie
    0
    0 | 0
  • laryssa 17.03.2010, 14:54
    Dla mnie z kapustą i grzybami. Kiedyś jadłam też super pierogi z farszem z wątróbki i jakiejś kaszy, ale to było w knajpie ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Piotr 17.03.2010, 14:59
    Najlepsze z grzybami lub z mięsem, okraszone stopionym tłuszczem ze słoninki, ze skwareczkami z boczku i z cebulką zeszkl... Więcej
    0
    0 | 0
  • k-kow 17.03.2010, 15:00
    Mój rekord to 18 pierogów, mniej więcej takiej wielkości jak na zdjęciu, ale z jagodami:)
    0
    0 | 0
  • Thomuss 17.03.2010, 20:38
    A my nie, tak jak i Raz Putin
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 18.03.2010, 16:19
    Dziadek, Twoja wypowiedź rzuca zupełnie inne światło na otwierające się na każdym kroku (ups) pierogarnie. Zapotrzebowanie ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Do Raz Putina 18.03.2010, 17:04
    Tu nie ma wypowiedzi Dziadka. Podszywanie już ci się myli.
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 18.03.2010, 17:10
    do "Do Raz Putina" za przeproszeniem, ktoś ja bezczelnie wywalił. Obyś żył w spokoju i zdrowiu dziesięć tysięcy l... Więcej
    0
    0 | 0