×

3

Pierogi z pikantnym farszem z pora i twarogu

Dania główne
Wiele regionów naszego kraju słynie z produkcji pierogów, a miłośników tego dania jest naprawdę bez liku. Są tacy, którzy są wierni swoim ulubionym pierogom, i tacy, którzy poszukują nowych smaków i chętnie eksperymentują z farszem. Mój przepis na wypełnienie… pikantny twaróg z porem i cebulą.
Porcje: 4
Koszt: 13 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:

  • Pół kg mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • woda.

    Farsz:

  • 0,6 kg twarogu półtłustego,
  • łyżka masła,
  • mały por (tylko biała część),
  • młoda cebulka,
  • po dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka świeżo startego chrzanu lub ze słoika.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z jajkami, szczyptą soli.

Dodać tyle ciepłej wody, aby ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.

Odstawić na 20 minut.

Ser rozdrobnić widelcem.

Por i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, aż się zeszkli.

Dodać do sera.

Do masy wbić jajko.

Dodać posiekaną natkę, koperek i łyżkę chrzanu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut po wypłynięciu na wierzch.

Jak podawać?

Pierogi można polać roztopionym masłem, przesmażoną, drobno pokrojoną szynką lub boczkiem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • niewinny 28.06.2012, 14:34
    A jak wygląda faszerowanie pieroga? Poproszę o zdjęcia z tej czynności.
    0
    0 | 0
  • asiaaa 01.10.2012, 11:14
    Wczoraj zroniłam te pierogi, tylko do farszu nie dodawałam jajka. Bardzo dobre, polecam, smakowałay wszystkim domownikom:)... Więcej
    0
    0 | 0
  • kasiapaluch1234 09.08.2016, 12:55
    wow, super sprawa. Muszę koniecznie sprawdzić ten przepis w domu :)
    0
    0 | 0