26

Pierogi ruskie

Dania główne
Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.
Porcje: 6
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 0,5 łyżeczki soli.

    Farsz:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 30 dag białego półtłustego sera,
  • 2 młode cebule,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

  • 20 dag wędzonego boczku.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.

Zagnieść ciasto.

Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.

Ciasto odstawić na 20 minut.

Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.

Ja wolę roztarte.

Cebulę pokroić w kostkę.

Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować.

Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.

Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.

Pierogi gotować 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (26 komentarzy)

  • sd 16.06.2010, 16:03
    MMMM uwielbiam ruskie pierogi. Az slinka cieknie mniaaam
    1
    1 | 0
  • Betelgeza 16.06.2010, 17:28
    Zamiast jajek daję do tej ilości mąki 1 łyżkę oleju, można spróbować, ciasto jest elastyczne, też wyśmienicie smakuje. Mo... Więcej
    0
    0 | 0
  • bzzzyl 16.06.2010, 20:13
    Pierogi ruskie są wspaniałe. A co do kartaczy, to na kuchnia o2 jest podany bardzo dobry przepis.
    0
    0 | 0
  • trola 16.06.2010, 20:45
    Przepis na dobre kartacze to tajemnica kulinarna ;) zapraszamy na Suwalszczyznę :))
    0
    0 | 0
  • Adi 16.06.2010, 20:50
    Moi mili. Pirogi ruskie nie pochodzą z Chin ani z Rosji. Pierogi ruskie są daniem POLSKIM a pochodzą z terenów dawnej Rusi ... Więcej
    0
    0 | 0
  • basilicum 16.06.2010, 21:17
    Pierogi ruskie robię od wielu lat, więc mogę z całym przekonaniem stwierdzić, że: 1. ciasto najlepsze, mięciutkie, robi się... Więcej
    0
    0 | 0
  • magda 16.06.2010, 22:16
    wiem, że moja propozycja może wydać się dziwana ale polecam ruskie polane kwaśną śmietaną i cebulka smażona na to. rewelacj... Więcej
    0
    0 | 0
  • Duszka 17.06.2010, 00:36
    Mmmm...piergi ruskie...uwielbiam...z tym,że ja dodaje dofarszu dodatkowo trochę bryndzy, sa wtedy pikantniejsze. Pychota ! ... Więcej
    0
    0 | 0
  • bluemay 17.06.2010, 07:47
    Jak zrobić leniwe pierogi Leniwe pierogi to znakomita potrawa, ale musimy ją przygotować starannie, aby odkryła przed nami ... Więcej
    1
    1 | 0
  • Fiona 17.06.2010, 11:18
    Nie dodaję jajek do ciasta, tylko mąka i dolewam wody - wychodzi mięciutkie, a jak robię ruskie to z 4 kosztek sera białeg... Więcej
    0
    0 | 0