5

Pieczone pierogi wigilijne XXL

Wegetariańskie
Królują na każdym wigilijnym stole, są przysmakiem numer jeden. Przyrządzamy je z różnego rodzaju ciast: francuskiego, drożdżowego, kruchego oraz tradycyjnego jak na makaron. Ja wybrałam ciasto drożdżowe z nadzieniem z grzybów suszonych, z dodatkiem pieczarek (jeśli tych suszonych nie mamy zbyt dużo), no i oczywiście z kiszoną kapustą. Pokaźnych rozmiarów pierogi są mniej pracochłonne i lepiej prezentują się na talerzu.
Porcje: 6
Koszt: 28 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • pół kg mąki,
  • 35 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • szklanka ciepłego mleka, + 4 łyżki,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki stopionego masła.

    Farsz:

  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 10 dag pieczarek,
  • pół kg kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • kilka ziarenek kminku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

  • Tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Z drożdży zrobić rozczyn, dodając łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 4 łyżki ciepłego mleka.

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Z mąki, jajek, wyrośniętego rozczynu, mleka, szczypty soli zagnieść ciasto i wyrabiać je przez 15 minut.

Do ciasta dodać masło i jeszcze kilka minut wyrabiać.

Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy około 20 cm.

Grzyby suszone moczyć około 2 godzin.

Następnie pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.

Kapustę przepłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna, i gotować w wodzie, która pozostała po moczeniu grzybów.

Po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wody.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby suszone i pieczarki, smażyć około 10 minut.

Następnie dodać kapustę i kminek, smażyć jeszcze kilka minut, aż wyparuje woda.

Przyprawić solą i pieprzem.

Na kołach z ciasta ułożyć farsz i zlepić dokładnie brzegi.

Pierogi układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.

Pierogi muszą mieć złoty kolor.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • bluemay 21.12.2010, 20:09
    koperek oczywiscie świezo zerwany, jako tradycyjna przyprawa wigilijna do nabycia nigdzie indziej, tylko u pobliskiego gosp... Więcej
    0
    0 | 0
  • najlepsza zona na swiecie 21.12.2010, 22:07
    zadne pierogi, nie daje rady z tym ciastem i z klejeniem pozniej tego ciasta:((((( Robie zwyczajne krokiety, a jak sie komu... Więcej
    0
    0 | 0
  • 22.12.2010, 10:36
    Myślę, że mogą być niezłe z keczupem ( szloch ).
    0
    0 | 0
  • 26.12.2010, 23:16
    a te suszone grzybki nieopodal - to w ramach zagrychy? eko-czipsy? czy co?
    0
    0 | 0
  • a. 04.03.2011, 19:44
    dzięki za przepis!!! wszędzie takowego szukałam :)
    0
    0 | 0