10

Pieczona pierś gęsia

Drób
Coraz częściej drób jest sprzedawany w częściach. Dzięki temu możemy przygotować gęś w jej najszlachetniejszym fragmencie – przynajmniej z mego punktu widzenia. Chociaż Wielkanoc nie jest typowym okresem pieczenia gęsi – ja bardzo lubię, gdy coś z drobiu pojawia się wówczas na moim stole. Fakt, że nie muszę się zmagać z całym, okazałym ptakiem ułatwia i skraca proces przygotowań. A smak gęsi skrojonej w cienkie plastry jest przewyborny.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 35 zł średni sporo 250

Składniki:

  • - 1 pierś gęsia ok. 1 ½ kg.


  • Marynata:
  • - tymianek,
  • - czosnek ,
  • - 1 cytryna lub ocet winny,
  • - słodka papryka,
  • - sól.

Jak przyrządzić?

1) Mięso myjemy starannie (jeśli zostało kupione świeże). Jeśli było zamrożone, rozmrażamy powoli – najlepiej w lodówce, co nieco przedłuża proces przygotowania, ale tak właśnie powinno się rozmrażać drób.

Przygotowujemy marynatę: rozdrabniamy czosnek i tymianek (jeśli świeży), dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól i paprykę. Marynatę wklepujemy w gęś i wkładamy do głębokiego naczynia, układając wierzch piersi na dnie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.

2) Pierś umieszczamy w naczyniu do pieczenia (skórka do góry), podlewamy 2 łyżkami wody i skrapiamy wodą z wierzchu. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 min. w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrycie i polewamy kilkakrotnie sosem, który się wytopia. Jeśli zarumienia się zanadto z wierzchu – przykrywamy z powrotem.

3) Po zakończeniu pieczenia czekamy aż mięso ostygnie i wówczas dzielimy je na połowy wzdłuż kości grzbietowej, a następnie skrawamy w cienkie, nieco ukośne plastry.

Jak podawać?

Tak przygotowaną pierś gęsią można podać na 2 sposoby. Na ciepło – jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę. Jak zwykle, niezawodnym dodatkiem będzie borówka lub żurawina.

Uwagi:

Gęś przygotowywana w całości ma dłuższy czas pieczenia ( ok. 60 min. na 1 kg mięsa). Kiedy mamy do czynienia z. piersią czas pieczenia jest krótszy (ok. 50 min na 1 kg).<br><br> Z pieczenia gęsi pozostaje sporo smalcu. Jest to jeden z pyszniejszych smalczyków jakie zna kuchnia polska. Po dodaniu majeranku, czosnku i jabłka – będzie fantastyczne smarowidło do chleba. Jeśli będziecie przygotowywać danie zimą – smalec możecie dodać do bigosu.<br><br> Świeżych ziół dodajemy zawsze więcej niż suszonych.

Wersja do druku
Skomentuj

10

Komentarze (10 komentarzy)

  • dormi 06.04.2007
    gęś ta to rzeczywiscie swietny przysmak, mysle, ze nie tylo na swieta, ale wlasnie wtedy smakuje najbardziej. Jednak gdyby ... Więcej
    0
    0 | 0
  • ewa 06.04.2007
    Na Boze Narodzenie pokusilam się o upieczenie gęsi ok. 4,5 kg w całości, której najlepszym elementem było nadzienie z chał... Więcej
    0
    0 | 0
  • Madziulka 17.04.2007
    Oj zjadłoby sie coś tak pysznego :) mniam mniam az mi ślinka cieknie
    0
    0 | 0
  • Cool 17.04.2007
    najlepsze gęsiwo można dostać w Biedronce w Rypinie
    0
    0 | 0
  • baszka 19.04.2007
    Nie ma wyborniejszego mięsiwa niż pierś z gęsi!!Aby pieczeń była soczysta oba fragmenty piersi składam razem zawinięte w ni... Więcej
    0
    0 | 0
  • smakosz 03.05.2007
    Do Borysa Co ty jadasz skoro dla Ciebie pieczona gęś to świństwa? Skoro tego nie lubisz to twój problem.
    0
    0 | 0
  • Ina 05.05.2007
    a może byc indyk?
    0
    0 | 0
  • kudłaczek 28.05.2007
    fajny przepis tylko aż żal piec to tylko dla siebie - może któraś się wprosi na taką gąskę - przekąskę
    0
    0 | 0
  • Stulejarz 13.06.2007
    dziekuje za przepis[cool]
    0
    0 | 0
  • aśka 21.03.2013
    pierś wyszła pyszna, krucha, jak dla mnie rumiana skórka z warstewką tłuszczyku pyyycha ;) nie można sobie wszystkiego odma... Więcej
    0
    0 | 0