2

Pieczona biała kiełbasa

Dania główne
Przygotowania do świąt wielkanocnych to zawsze dużo obowiązków. Z części ambitnych planów trzeba często zrezygnować. Potrawy bywają czasochłonne, nie każdy może sobie pozwolić na długie przygotowania. Trzeba więc wybrać takie przepisy, które nie obciążą nas zanadto. Cała tajemnica smaku pieczonej białej kiełbasy to jej jakość i umiejętne dobranie przypraw. Nie należy na niej oszczędzać. Trzeba odwiedzić sprawdzony sklep, najlepiej z wędlinami z wyższej półki, bez konserwantów. Nic nie zastąpi w czasie świąt smaku dobrej, wiejskiej białej kiełbasy.
Porcje: 6
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 6 kawałków surowej białej kiełbasy,
  • 2 cebule (15-20 dag),
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 2 łyżki masła.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia nie popękała.

Cebulę kroimy w spore kawałki.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, rozkładamy w nim kiełbasę i cebulę, całość oprószamy pieprzem, papryką i majerankiem.

Wstawiamy do piekarnika przykryte, np. folią aluminiową.

Po 30 minutach naczynie wyjmujemy, obracamy kiełbasę na drugą stronę i polewamy przygotowanym wcześniej bulionem.

Pieczemy kolejne 30 minut, po czym kiełbasę odkrywamy, okładamy wiórkami z zimnego masła i wstawiamy na kolejne 30 minut.

Jak podawać?

Podajemy z żurkiem, ziemniakami lub pieczywem w towarzystwie ćwikły, chrzanu i musztardy.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • ivana 13.10.2009, 21:38
    Wyprubowalam przepis.Naprawde, smaczna biala kielbasa podana w inny sposob.Ja podaje ja do pieczonych ,czerwonych ziemniacz... Więcej
    0
    0 | 0
  • Walery 14.01.2011, 01:40
    mam nowy komputer,więc przeglądam sobie przepisy różniaste.I prawdę powiedziawszy ,to uwielbiam taką kiełbaskę wyjętą z żur... Więcej
    0
    0 | 0