135

Pesto

Dania główne
Do zrobienia tego sosu namawiam wszystkich. Szczególnie zaś tych, którzy sami wyhodowali dorodną bazylię w ogródku. Znakomity do makaronów. Jest jednym z piękniejszych pomysłów kuchni włoskiej. Podaję najbardziej klasyczny z przepisów. Możecie go naturalnie modyfikować wedle własnego gustu , zmieniając proporcje poszczególnych składników, dodając inne (np. pomidory, paprykę).
Pokazuję „ręcznie” robione pesto. Nie jest tak gładkie jak to zrobione przy pomocy miksera. Można je wykonać od ręki, w warunkach polowych, niekoniecznie w moździerzu. Aromat zgniecionej bazylii, orzeszków piniowych i czosnku niezwykle ożywia nasz apetyt. Wrażenia smakowe w pełni potwierdzają nasze domysły.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: trochę 250

Składniki:

  • - 10 dorodnych łodyżek bazylii (najlepiej z ogrodu),
  • - 2 nieduże ząbki czosnku,
  • - 1/3 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin),
  • - 1 nieduża łodyga selera,
  • - 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • - 3 łyżki startego parmezanu,
  • - sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Opłukane i osuszone listki bazylii odrywamy od łodyżki. Drobno kroimy. Wrzucamy do pojemnika, w którym będziemy robić sos. Tak samo postępujemy z czosnkiem i selerem. Tłuczemy na miazgę w moździerzu lub rozdrabniamy mikserem. Jeśli używamy miksera, oliwę dodajemy od początku rozdrabniania w małych porcjach.

2) Dodajemy parmezan, a następnie zrumienione na suchej patelni przeszki pinii. W dalszym ciągu rozcieramy jak najdokładniej. Zaczynamy dodawać oliwę, wlewając ją wąskim strumieniem, cały czas mieszając masę starannie. Dodajemy sól i pieprz.

3) Próbujemy i w zależności od własnego smaku dodajemy to, czego wg nas brakuje, aby smak był pełny i wyrazisty.

Jak podawać?

Ze świeżo ugotowanym makaronem. Klasycznie – ze spaghetti lub linguine.
Ja uwielbiam z makaronem tagliatelle. Makaron po odcedzeniu wykładamy na półmisek. Dokładamy pesto i mieszamy. Po wierzchu można posypać resztą parmezanu i orzeszków piniowych.

Znakomicie smakuje mięso z grilla posmarowane pesto ok. 1 godz przed opiekaniem. Pesto można dołożyć jako jedną z warstw lasagnii. Jednym słowem – nieskończona ilość możliwości.

Uwagi:

Trudno jednoznacznie oszacować koszt. Orzeszki piniowe są drogie. Zużywamy ich jednak niewiele. Najczęściej można je znaleźć w sklepach typu delikatesy.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (135 komentarzy)

  • myrna 22.09.2004, 19:17
    to chyba dobre będzie.....
    0
    0 | 0
  • turkusowa 23.09.2004, 11:48
    tylko tych orzeszkow nigdzie znalezc nie można... :(
    0
    0 | 0
  • pestka 25.09.2004, 22:35
    Pesto... swietny pomysl! Wlasnie gotuje makaron :) Orzeszki na pewno mozna kupic w delikatesach 'europa'; w ma... Więcej
    0
    0 | 0
  • Patrycja 28.09.2004, 21:33
    Pesto jest pyszne ale jest znacznie lepsze zrobione ze szpinaku i z dodatkiem soku z jednej wiekszej cytryny ....prosze nie... Więcej
    0
    0 | 0
  • damien 01.10.2004, 23:50
    patrycja ?? nie wiem czy wiesz ale calym smakiem pesto jest bazylia !! takze robieniem jej ze szpinaku mija sie z celem !! ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Iwona 06.10.2004, 17:54
    Cześć!PESTO coś wspaniałego,robiłam go nie dawno pierwszy raz i .......jeszcze w tej chwili czuję jego smak....poezja.Ja za... Więcej
    0
    0 | 0
  • envie 12.10.2004, 09:25
    Zgadzam się Pesto to AMBROZJA!!!! Nie ma nic lepszego! Można go stosować jako sos do masty, albo nacierać mięso do pieczeni... Więcej
    0
    0 | 0
  • envie 12.10.2004, 09:27
    Jedna uwaga oryginalne pesto genueńskie nie zawiera selera, a serem składnikowym powinno być pecorino, ale parmiggiano też ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Basia 08.11.2004, 08:09
    Pesto jest fantastyczne, ja zamiast orzeszków piniowych dodaje włoskie ,posiekane i opieczone na patelni. Robię tego w sezo... Więcej
    0
    0 | 0
  • kasiaK 10.11.2004, 16:56
    Witam! Slyszalam ze zamiast orzeszkow piniowych mozna dac ziarna slonecznika. Nie robilam jeszcze to nie wiem jak to wycho... Więcej
    0
    0 | 0