×

9

Pasztet z grzybami

Dania główne
Zwykle pasztety robimy na specjalną okazję lub święta, ale czasami mamy ochotę odpocząć od sklepowych wędlin i wtedy przydaje się domowy pasztet. Pasztet z grzybami, aromatycznymi przyprawami i ziołami jest wyjątkowy. Cztery rodzaje mięs podlane winem nadają specyficznego smaku, a grzyby leśne są doskonałym dodatkiem smakowym i wizualnym.
Porcje: 8
Koszt: 38 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej,
  • 50 dag wołowiny,
  • 10 dag wątróbki wieprzowej,
  • 15 dag wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 2 suche kajzerki,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół szklanki białego wina,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3 jajka,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ziarna jałowca,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy keksowej.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe pokroić na kawałki razem z cebulą, oprószyć majerankiem i tymiankiem.

Olej rozgrzać na patelni.

Dodać mięso.

Podlać winem.

Dodać 0,5 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

Dusić 35 minut.

Ostudzone mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę.

Bułki namoczyć w mleku.

Odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.

Wcześniej namoczone grzyby gotować do miękkości.

Ostudzić i pokroić.

Dodać do mięsnej masy.

Do masy dodać również żółtka, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz, sól.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Jeżeli masa jest zbyt ścisła, można dodać kilka łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Przełożyć do niej masę.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • Raz Putin 22.04.2010, 16:36
    O żesz w mordkę jeża ! Samą listę składników czyta się chyba z pól godziny O_o No teraz to ambitnie polecieliście. Łał.... Więcej
    0
    0 | 0
  • Jezus z nazaretu 22.04.2010, 16:37
    To wygląda jak chleeeb.
    0
    0 | 0
  • xxx 22.04.2010, 17:34
    No ta bigos, pasztet w sam raz na wiosnę ...
    0
    0 | 0
  • 23.04.2010, 12:06
    Mmm. pycha musi być! :) W weekend wypróbuję przepis :)
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 23.04.2010, 16:54
    Zrobiłem, rewelacyjne. Polecam !!!
    0
    0 | 0
  • Gosc 25.04.2010, 04:24
    Wiesz robie czesto pasztet ale nigdy nie dodawalam wolowiny.zawsze wieprzowina drob i watrobki troche jest pycha.Moze sprob... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 27.04.2010, 15:05
    pyszny najlepszy był w Realu w 2009
    0
    0 | 0
  • Markoni 28.04.2010, 03:46
    Danka, ja czuwam, a ty....wiesz o co chodzi.
    0
    0 | 0
  • Mirka 29.04.2010, 11:35
    Pasztet bardzo smaczny, wypróbowalam. Moja rodzina je pasztet całym rokiem, nie zwraca się uwagi na pory roku, no bo i po c... Więcej
    0
    0 | 0