21

Paszteciki z fetą i szpinakiem

Wegetariańskie
Tanie i proste ciasto i niezastąpiony farsz, szpinak z fetą. Ciasto ciekawe, bo z ciepłą wodą, która leciutko spulchni je podczas leżakowania. W efekcie paszteciki podawane na ciepło są miękkie a na zimno już kruche i należy je jeść znacznie ostrożniej. Świeży szpinak, uduszony samodzielnie z odrobiną czosnku będzie świetnym dodatkiem, ale mrożony także się sprawdzi.
Porcje: 6
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików,
  • 3 łyżki ziaren sezamu,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy.
  • Farsz:
  • 20 dag sera feta,
  • 50 dag mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany.

Jak przyrządzić?

Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą i stopniowo dodajemy oliwę wyrabiając ciasto. Następnie dodajemy ciepłą wodę, także stopniowo, i wyrabiamy ciasto na zwartą, elastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 1 godzinę. Szpinak rozmrażamy i dusimy przez kilka minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy, dopóki składniki dobrze się nie wymieszają. Odstawiamy. Kiedy ostygnie, dodajemy jajko i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując mąką, i wycinamy z niego kwadraty o o boku do 10 cm. Rozkładamy na nich szpinak z fetą i sklejamy brzegi do środka. Blachę smarujemy masłem, układamy na niej paszteciki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30-40 minut.

Jak podawać?

Paszteciki podajemy na gorąco lub na zimno.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (21 komentarzy)

  • Mariola 27.12.2013, 09:23
    Paszteciki drożdżowe najczęściej zawijam z serem feta Bałkańskim i mięsem ,są na prawdę pyszniutkie.
    3
    1 | 2
  • gość 25.06.2014, 22:19
    Informacja dla wszystkich matołków, którzy jak bezmyślne automaty powtarzają slogan: szpinak+feta. FETA NIE NADAJE SIĘ DO S... Więcej
    23
    6 | 17
  • gość 26.06.2014, 11:14
    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ... Więcej
    4
    1 | 3
  • gosc 26.06.2014, 13:40
    A coz ty za bzdury wypisujesz. Od 16 lat, bo tyle mieszkam w Grecji, robie paszteciki czy nalesniki ze szpinakiem i feta i ... Więcej
    11
    11 | 0
  • Bianka 31.08.2014, 14:48
    Ser feta jest slony i jak najbardziej nadaje sie do szpinaku matolico/ mtole
    4
    4 | 0
  • gość 16.11.2014, 12:58
    Keep on writing and chigugng away!
    0
    0 | 0
  • gość 21.11.2014, 08:45
    Jeden pasztecik nagdyrziony przez Szpinaczkę, ktf3ra przy okazji, pomagając dzielnie w ich przygotowaniu, nauczyła się jeść... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 06.02.2015, 10:15
    jak wyrosną bez drożdży
    1
    1 | 0
  • an312 25.08.2015, 22:43
    Szpinak i feta, dlaczego znów! Dajcie lepiej mozzarellę (tą twardą w kostce), a nie kwaśny ser do tych pysznych liści. W su... Więcej
    1
    0 | 1
  • gość 06.07.2016, 21:47
    skorzystałam z tego przepisu trochę go modyfikując. Zamiast ciasta użyłam papieru ryżowego. Zamiast piec, włożyłam do multi... Więcej
    0
    0 | 0