3

Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami

Ciasta i desery
Prosty pomysł na deser. Dziś mam dla was przepis na słynny włoski deser w nieco innym wydaniu. Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami na słodko idealnie nada się na rodzinny podwieczorek albo słodki deser po uroczystym obiedzie.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • rabarbar,
  • orzeszki ziemne (niesolone),
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 250 ml pełnego mleka,
  • 80 g cukru,
  • sok z cytryny,
  • miód,
  • 90 g brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.

Jak podawać?

Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty. Źródło zdjęć: http://www.cookyourdream.com/2012/05/rhubarb-and-almond-panna-cotta-for-food.html

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 20.09.2013, 16:31
    Almond to migdaly nie orzeszki ziemne...
    2
    1 | 1
  • gość 21.09.2013, 13:29
    Tekst pisała (tłumaczyła) osoba niekompetentna - można się w tym przepisie pogubić, bo kroki (dla autorki) oczywiste został... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 21.09.2013, 13:31
    nie tylko zdjęcia ale i prawie cały przepis (niedokładny) jest z podanej w linku strony
    0
    0 | 0