Owocowa sałatka z jabłkiem i granatem

Smaczna i orzeźwiająca! Sałatka owocowa to doskonały pomysł na lekką przekąskę między posiłkami. Nadaje się również na deser dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł prosty średnia 500

Składniki:

  • Sałatka:
  • dwa duże jabłka,
  • dojrzały owoc granatu,
  • 3 plastry selera,
  • garść opiekanych orzechów pecan lub włoskich.
  • Sos:
  • 2 mandarynki,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Jabłka i seler kroimy w cienkie paski. Granat przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone pecany lub orzechy włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.