10

Owocowa sałatka z jabłkiem i granatem

Sałatki i jarzyny
Smaczna i orzeźwiająca! Sałatka owocowa to doskonały pomysł na lekką przekąskę między posiłkami. Nadaje się również na deser dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Porcje: 2
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • Sałatka:
  • dwa duże jabłka,
  • dojrzały owoc granatu,
  • 3 plastry selera,
  • garść opiekanych orzechów pecan lub włoskich.
  • Sos:
  • 2 mandarynki,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Jabłka i seler kroimy w cienkie paski. Granat przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone pecany lub orzechy włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (10 komentarzy)

  • gość 17.09.2013, 22:34
    ze strony głownej wygladalo jak jakies robaki xD
    2
    1 | 1
  • gość 18.09.2013, 01:56
    To towar eksportowy Al-Kaidy ?
    0
    0 | 0
  • Marta 22.01.2014, 18:27
    Myślę że sałatka jes dobra,uwielbiam granata,własnie kupiłam go w promocji w Lidlu woże wymyślę coś równie prostego i yszne... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 12.03.2014, 21:00
    koszt salatki z orzechami pekan 10 zl?chyba jek babcia z niemiec je w paczce do polski posle
    0
    0 | 0
  • Gniewny 12.03.2014, 23:29
    Składniki: Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoski... Więcej
    2
    0 | 2
  • Gniewny 12.03.2014, 23:31
    Składniki: Sałatka: dwa duże cycki, dojrzały owoc napleta, 3 plastry pośladka, garść opiekanych żołędzi polskich lub włoski... Więcej
    2
    0 | 2
  • gość 13.03.2014, 05:31
    Te orzechy na zdjęciu wyglądają jak smażone robaki.
    0
    0 | 0
  • Magda 07.01.2015, 04:06
    Ja bym uzyla tutaj korzen kopru wloskiego zamiast selera naciowego
    1
    1 | 0
  • gość 11.05.2015, 10:24
    a ja bym zrobila tak dla siebie pol jabłka ,jeden banan ,kiwi,kilka czastek mandarynek ,trochę orzechow,rodzynek i skropila... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 05.10.2015, 21:21
    Granat pasuje do wielu dań, ja jadłam jako dodatek do pieczeni w restauracji Halka, świetnie dodaje smaku.
    1
    1 | 0