11

Orzechowiec z powidłami

Ciasta i desery
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 4 szklanki mąki,
  • - 1 i 1/2 kostki masla (margaryny),
  • - 3/4 szkl. cukru pudru,
  • - 6 żółtek,
  • - proszek do pieczenia (16g),
  • - cukier waniliowy.
  • Do przełożenia:
  • - szklanka cukru,
  • - 6 białek,
  • - 1 opakowanie kremu karpatkowego,
  • - 1 dżem (250ml),
  • - 20 dag orzechów wloskich wyłuskanych,
  • - 100g wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

1. Z podanych skladników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielic je na pół i wyłożyć nim 2 identyczne niskie prostokątne formy do pieczenia posmarowac dżemem. 2. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno. Nałożyć je na dżem, posypać posiekanymi orzechami, piec 40-50 min. w temp 180 stopni. 3. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol. 4. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć 2 plackiem odwracajac go uprzednio warstwą orzechową z dżemem do dołu i polać polewą czekoladową.

Skomentuj

Komentarze (11)

  • Chantell 24.07.2004, 09:25
    przepyszne ciasto..jadłam w bardzo podobnej wersji tylko drugi placek nie był odwrócony i fajnie wyglądała beza polana czek... Więcej
    0
    0 | 0
  • Alicja 28.07.2004, 13:44
    To ciasto nazywa się też pychotka polecam wszystkim - smacznego :-)
    0
    0 | 0
  • Elka z Wrocławia 02.08.2004, 19:14
    wiesz co to ciasto nazywa sie sraczka w gatkach a nie psychotka!!!!!napiszcie cos na mój e-mail a ja wam z wdziecznoscia od... Więcej
    0
    0 | 0
  • Amelia 25.08.2004, 12:49
    Dziękuję za ten przepis. Bardzo dobre ciasto. Polecam! Co do komentarza Elki to szkoda słów (że też tacy ludzie mają doste... Więcej
    0
    0 | 0
  • yenna 25.03.2005, 14:27
    właśnie wstawiłam do piekarnika oba placki-posmarowałam je dżemem i trochę podpiekę zanim nałożę masę białkową, którą wymie... Więcej
    0
    0 | 0
  • yenna 30.03.2005, 08:34
    zapomniałam napisać jak wyszło:) a wyszło super-dziś jeszcze zjadamy "resztki" w pracy-wszyscy się zachwycają:)) ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Basia 12.11.2005, 22:16
    Bardzo dziekuję za łatwy i bardzo "pyszny" przepis.
    0
    0 | 0
  • kika 15.01.2006, 16:52
    Wspaniałe ciasto palce lizać
    0
    0 | 0
  • ewela 22.05.2006, 16:07
    A co z wiórkami kokosowymi, są w produktach a w przepisie ich nie widzę?
    0
    0 | 0
  • Jackie 18.12.2006, 00:14
    POLECAM!!!Ulubione ciasto mojego syna.Szukałam tego przepisu prawie rok.Bardzo podobny miałam kiedyś z książeczki "Cia... Więcej
    0
    0 | 0