1

Omlet z kozim serem i miętą

Wegetariańskie
Kozi ser i mięta świetnie do siebie pasują. Oprawione omletem ze smacznych jajek smakują wybornie. Do mięty nie trzeba nikogo przekonywać, uspokaja, odświeża i od tysięcy lat stosowana jest właśnie jako przyprawa. Do omletu można i warto dodać sporo świeżych liści, by omlet był aromatyczny.
Porcje: 2
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka posiekanych liści mięty,
  • 10 dag twarożku koziego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jaja lekko ubijamy widelcem.

Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i wlewamy jajka.

Nie dotykając ich czekamy, aż się zetną.

Kiedy się to uda, poruszamy omletem, by oderwał się od dna patelni.

Gdy omlet będzie ścięty z zewnątrz, a jeszcze lekko płynny w środku, doprawiamy solą i pieprzem, rozsypujemy kawałki sera, tymianek i posiekaną miętę.

Po minucie odstawiamy patelnię, składamy omlet na pół i czekamy 2 minuty, by ser się rozpuścił.

Jak podawać?


Omlet podajemy gorący, ozdobiony gałązką mięty.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • Kasia 08.06.2011, 10:38
    Brzmi bardzo smakowicie :) idealny na niedzielne śniadanie !
    0
    0 | 0