128

Omlet (przepis podstawowy)

Inne
Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej, daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem. Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym wypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych. Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu. Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką.
Porcje: 1
Koszt: 2 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niewiele 250

Składniki:

  • - 4 jaja,
  • - 1 łyżka masła,
  • - sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczone brzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.

Uwagi:

Do masy jajecznej można dodać kilka łyżek mleka lub łyżkę śmietanki. <br><br> Składniki farszu do dalszej pracy z omletem należy przygotować sobie wcześniej, aby szybko i sprawnie dokończyć danie. Zbyt długo smażony staje się suchy, a przez to mniej smaczny.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (128 komentarzy)

  • ola 05.04.2005, 19:51
    dziewczyno przeciez pisze ze to przepis podstawowy, zreszta skoro umiesz go zrobic to sie ciesz i nie zasmiecaj takimi post... Więcej
    0
    0 | 0
  • maly 06.04.2005, 23:04
    aga gratuluję!!!! jak długo ćwiczyłaś?
    0
    0 | 0
  • aga2 07.04.2005, 11:56
    A może na stronę zaglądają także ci , którzy dopiero uczą się gotować i przepis na omlet to dla nich coś czego właśnie szuk... Więcej
    0
    0 | 0
  • lech 09.04.2005, 17:30
    Do jaj dodać koniecznie łyżkę wody lub mleka - przed roztrzepaniem.Najlepszy przyrząd do roztrzepywania jaj to "pają... Więcej
    0
    0 | 0
  • Alicja 10.04.2005, 17:21
    Dzięki ci Ewka zapomniałam że istnieje coś takiego jak omlet bardzo dawno nie robiłamno a teraz szybkie śniadanko i to na c... Więcej
    0
    0 | 0
  • mąka 11.04.2005, 00:16
    Jak ktoś lubi to należy dodać mąke :wg schematu : na jedno jajko jedna duża łyżka mąki, oczywiście trzeba dłużej trzepać :)... Więcej
    0
    0 | 0
  • anaaaa 11.04.2005, 12:26
    ... mam pytanie... pisze że kalorii ma mało... czy może mi ktos powiedzieć ile ma kalorii bardziej szczegółowo..??...byłaby... Więcej
    0
    0 | 0
  • kika 11.04.2005, 15:46
    Drogie "osoby", które tak chętnie krytykujecie, jeżeli jesteście geniuszami w kuchni to w jakim celu zaglądacie n... Więcej
    0
    0 | 0
  • Liam_23 14.04.2005, 18:54
    otóz ja jestem jedna z takich osob ktore dopiero ucza sie gotowac i jestem bardzo zadowolony z faktu ze niektore prezentowa... Więcej
    0
    0 | 0
  • david 16.04.2005, 08:45
    idę do sklepu po jajka :]
    0
    0 | 0