11

Ognista zupa z buraków

Zupy
Nowatorskie podejście do buraka. Polecam nie tylko fanom tradycyjnego barszczu czerwonego, ale także wszystkim wielbicielom orientalnych smaków. Ciekawe połączenie egzotycznych przypraw, spokojnie, powszechnie dostępnych, z naszym polskim tradycyjnym burakiem. Jeśli ktoś musi połączyć go z ziemniakami, może to zrobić, zgrzytu nie ma, ale zupa jest pyszna także całkiem sama, z pieczywem lub grzankami.
Porcje: 6
Koszt: 5 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 szklanka śmietanki 18%,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 duża cebula,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli.

  • 1 litr wody.

Jak przyrządzić?

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę na złoty kolor.

Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę.

Mieszamy całość jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy 1 litr wrzątku i wrzucamy buraki.

Gotujemy 30 minut, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mieszamy.

Podgrzewamy jeszcze przez krótką chwilę i podajemy solo albo w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • gość 11.12.2012, 23:38
    a gdzie czosnek ???
    0
    0 | 0
  • gość 12.12.2012, 08:00
    a gdzie zasmazka?
    1
    0 | 1
  • gość 19.12.2012, 18:20
    Parodia 2 tyg. wisi przepis i nie ma go kto zmienić, kpiny na tej kuchni
    0
    0 | 0
  • gość 28.12.2012, 14:09
    nie chcę być niemiła, ale to wygląda jakby cała redakcja umarła po zjedzeniu tej zupy...
    0
    0 | 0
  • cat 02.01.2013, 13:23
    Ugotowałem zgodnie z przepisem. Za coś takiego powinni karać. Przy takich proporcjach przypraw to syf bez smaku. Z ognistą ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 26.02.2013, 17:47
    niezależnie od przepisu ,dodaję więcej czosnku lub chili ,pieprzu i coś tam jeszcze. Każdy ma inne podniebienie i lubi lub ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość chyba 8 21.04.2013, 18:12
    Ludziska,przecież przepis może być inspiracją ,a każdy według uznania ,doda sobie chili,czosnku,czy czegoś tam jeszcze .Zam... Więcej
    0
    0 | 0
  • gośćSTAN 28.05.2013, 15:07
    kto spieprzyl czarna oliwke? n iech sie przyzna!
    0
    0 | 0
  • Arim 22.09.2013, 14:46
    Takiego barszczu nikt by u mnie nie tknął /z....dodajemy zmiażdżone kumin, oregano i kurkumę. / Chyba nigdy nikt nie jad... Więcej
    1
    0 | 1
  • gość 25.09.2013, 16:08
    fuuuuuuuj
    0
    0 | 0