7

Nalewka figowa

Alkohole
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • - 0,5 kg swiezych fig /moga byc kandyzowane/,
  • - 0,5 l spirytusu,
  • - woda mineralna /bezsmakowa/,
  • - 1 szklanka cukru.

Jak przyrządzić?

Figi, cukier oraz mala ilosc wody gotowac do uzyskania syropu. Po ostudzeniu dolac spirytus i dokladnie wymieszac. Odstawic miksture na kilka dni w temperaturze pokojowej. Dolac wode mineralna w takiej ilosci, jaka chcemy uzyskac moc nalewki. Odstawic nalewke na 7 dni w temperaturze pokojowej. Wstrzasac nalewke przynajmniej raz dziennie. Po 7 dniach nalewke zostawic do sklarowania, odlac sklarowana nalewke do butelki/ek/, a reszte przecedzic do osobnej butelki do dalszego klarowania.

Potrzebne przybory:

Rondel, umyte butelki, sloik, lejek, geste sitko.

Jak podawać?

Nalewke podawac dosc mocno schlodzona /gesta konsystencja/. Dla egzotycznego smaku ja podaje nalewke do wyboru /ze swiezym listkiem miety lub zabkiem limonki/.

Skomentuj

Komentarze (7)

  • dawid 31.08.2004, 16:59
    moja babcia nie mogla sie oderwac od tego trunku. wysmienite
    0
    0 | 0
  • gustaw 20.12.2004, 19:45
    figi trzeba pokroic w kostke.a poza tym swietne.ja dodaje jeszcze daktyle do syropu.
    0
    0 | 0
  • ela 14.06.2005, 11:40
    mi nie smakuje - za slodkie
    0
    0 | 0
  • mirek rogalski 20.02.2006, 18:31
    Jesli ktos lubi mniej slodkie wystarczy nie kandyzowac figi,wystarczy je tylko pokroic.
    0
    0 | 0
  • rafal z kielc 27.07.2008, 21:34
    witam dostałem prawie kilogram suszonych fig od chorwatki jak byłem na wczasach.cciałbym zrobic nalewke . Prosze o podpowi... Więcej
    0
    0 | 0
  • 19.09.2010, 14:18
    czy taką nalewkę można zrobić z fig suszonych?
    0
    0 | 0
  • Mirek Rogalski 10.11.2010, 19:33
    Figi suszone trzeba wymoczyc w goracej wodzie aby byly miekkie, latwiej je wtedy pokroic i wydobyc smak
    0
    0 | 0