42

Muszle nadziewane ricottą

Dania główne
Wszyscy lubimy nadziewane makarony. Ten rodzaj prezentuje się efektownie na stole. Ser ricotta gwarantuje delikatny, wykwintny smak. Bazylia dodaje pięknego aromatu.
Porcje: 4-6
Koszt: 30 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: dużo 250

Składniki:

  • - 24 szt. makaronu muszle (conchiglioni),
  • - 50 dkg sera ricotta,
  • - 1 jajko,
  • - 5 łyżek parmezanu,
  • - 8 plasterków szynki (najlepiej tylko wędzonej),
  • - 12 listków bazylii (lub 2 łyżki pesto ze słoika),
  • - kilka gałązek zielonej pietruszki,
  • - sól,
  • - gałka muszkotołowa,
  • - 3 łyżki masła.

Jak przyrządzić?

1) Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, 3 łyżki parmezanu, posiekane listki bazylii. Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną drobno szynkę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

2) Makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. A nawet minutę krócej.

3) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na nim wypełnione masą muszle. Całość polewamy roztopionym masłem i posypuejmy resztą parmezanu.

4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 min.

Jak podawać?

Zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli do tego dania podamy zieloną sałatę i delikatne, wytrawne wino, mamy skomponowaną kolację.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (42 komentarze)

  • Agatek 05.07.2004, 23:26
    Dla mnie wygląda to przepysznie! Rzadko coś gotuję, ale to spróbuję przygotować.
    0
    0 | 0
  • zmorka 06.07.2004, 11:01
    ale jaki to ser ricotta i gdzie go kupić?
    0
    0 | 0
  • owieczki 06.07.2004, 14:00
    Ricotta to biały ser owczy, robi się go głównie we Włoszech, a dokładnie na Sardenii (bardzo dobry - mniam mniam), którego ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Aga 06.07.2004, 16:22
    Genialne polaczenie skladnikow przy jadnoczesnej prostocie przygotowania.Pycha!
    0
    0 | 0
  • Grażyna 06.07.2004, 19:47
    WspaniaLe danie tylko brak produktów zastępczych bo gdzie w Polsce dostaniesz ser ricotta i to w małym mieście możma by był... Więcej
    0
    0 | 0
  • Dorota 07.07.2004, 14:55
    brzmi super, ale zastanawiam sie jakim rodzajem sera jest ricotta
    0
    0 | 0
  • fasOlka 08.07.2004, 11:56
    ser ricotta jest dostepny w wiekszych sklepach ale jesli nie to najlepiej zastapic go niekwasnym, w miare mokrym twarogie... Więcej
    0
    0 | 0
  • yachoo 10.07.2004, 14:25
    Najlepiej kupić Ricottę firmy Galbani jeśli się jest z małego miasteczka polecam wirtualne Delikatesy Sery Ricotta i Mas... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ika 15.07.2004, 16:50
    Czy ktos ma moze przepis na cannelloni z ricotta i szpinakiem? To jest dopiero pychota!!! W sosie ze swiezych pomidorow.Mni... Więcej
    0
    0 | 0
  • Joki 30.07.2004, 00:01
    Mam córkę, ale nią nie kupczę :) Królestwo jest mi jeszcze potrzebne, ale może kiedyś...
    0
    0 | 0