4

Mus z borówek amerykańskich i malin

Ciasta i desery
Najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są zawsze desery ze świeżych owoców, a tych nie brakuje na rynku. Takie owoce dojrzewające na słońcu są słodkie same w sobie, więc nie musimy dodawać cukru. Malina i borówka to przepyszne owoce, różniące się znacznie smakiem i kolorem co jest zamierzonym efektem w przygotowaniu owocowego musu.
Porcje: 4
Koszt: 23 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 0,25 kg borówki amerykańskiej,
  • 0,25 kg maliny,
  • pół l śmietany kremówki.

Jak przyrządzić?

Śmietanę ubić na sztywną pianę. 1/3 owoców odłożyć. Pozostałe owoce przełożyć do oddzielnych misek i lekko rozgnieść łyżką. Trzeba uważać, żeby nie powstała miazga. Trochę ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, resztę podzielić na pół. Połowę śmietany delikatnie wymieszać z borówkami, drugą z malinami. Do pucharków wkładać mus borówkowy, następnie ułożyć kilka borówek, na nie mus malinowy i kilka malin. Udekorować pozostawioną śmietaną i całymi owocami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • ala 20.09.2013, 22:42
    Boski deser, dodałam jeszcze syropu malinowego firmy paola. Polecam na prawdę wyszło pyszne i szybko zniknęło
    0
    0 | 0
  • Agga9 10.07.2014, 20:16
    ja proponuję wersję z czarnymi i czerwonymi porzeczkami - trzeba niestety trochę osłodzić ale wyczytałam ostatnio tyle dobr... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 03.08.2015, 15:38
    Pyszne! moja propozycja : Mango Lassi • 1 mango • 1 pomarańcza • 100 ml jogurtu naturalnego sojowego lub krowiego, zależni... Więcej
    0
    0 | 0