8

Moja zupa grochowa

Zupy
Uwielbiam smak grochowej, zwłaszcza jesienną i zimową porą. Ciężka, zawiesista i gorąca zupa jest idealna właśnie teraz. Treściwa, z boczkiem – z powodzeniem może być daniem jednogarnkowym. Moją wersję grochówki ulepszam aromatycznymi ziołami, oprócz jałowca wrzucam lawendę, cząber, liść laurowy i natkę selera. Spróbujcie. Polubicie ten zapach i smak.
Porcje: 6-8
Koszt: 14 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 2 szklanki suchego grochu (mogą być połówki),
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty),
  • 1 cebula,
  • sześć średniej wielkości ziemniaków,
  • 20 dag chudego, wędzonego boczku,
  • kilka ziaren jałowca,
  • gałązka lawendy,
  • szczypta cząbru,
  • łyżka majeranku (najlepiej świeżego),
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • kawałek selera naciowego,
  • szczypta przyprawy myśliwskiej do mięsa,
  • łyżka natki pietruszki (najlepiej świeżej),
  • sól, kostka rosołowa lub przyprawa jarzynowa do smaku (ja wolę mniej słone potrawy, boczek wędzony jest już wystarczająco słony).

Jak przyrządzić?

Kilka godzin przed gotowaniem zupy namoczyć groch w letniej wodzie.

Jeśli zamiast połówek wolimy groch w całości, lepiej namoczyć go na noc.

Wodę razem z namoczonym grochem wrzucić do garnka z wodą na zupę (ilość dla 6-8 osób).

Obrać i pokroić włoszczyznę: marchew, selera, pora, pietruszkę.

Wrzucić do garnka i gotować razem z grochem.

Obrać ziemniaki, pokroić tak jak lubicie i wrzucić do garnka.

Cebulę obrać i w całości wrzucić do gotującej się zupy.

Selera naciowego umyć, pokroić i dodać do zupy.

Dodać przyprawy: jałowiec, lawendę, cząber, majeranek, pieprz, liść laurowy, przyprawę myśliwską do mięsa.

Od boczku oddzielić twardą skórę i wrzucić ją do zupy.

Resztę pokroić drobno i podsmażyć chwilę na patelni.

Podsmażony boczek wrzucić do gotującej się zupy.

Chwilę poczekać, aż puści słony smak.

Doprawić solą, kostką rosołową lub jarzynową przyprawą, jeśli ktoś woli bardziej słone potrawy.

Gdy groch i marchewka będą miękkie, wyłączyć gaz.

Odstawić zupę i wyjąć z niej selera naciowego i pora, żeby liście nie przeszkadzały w nakładaniu zupy.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać posiekaną lub porwaną natką pietruszki.

Można podawać z chlebem.

Najlepiej w małych miseczkach.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • ciocia 27.11.2009, 11:08
    Ze swiezym chlebem, ta zupa jest napewno niebem w gebie. Szczegolnie gdy za oknem zimno i deszczowo. Nagotuje na niedziel... Więcej
    0
    0 | 0
  • Tremolo 27.11.2009, 13:58
    W Szwecji grochówkę zaprawia się rozmarynem. Poszedłem za ciosem i dodaję i ja rozmarynu do grochówki, niezależnie od tego,... Więcej
    0
    0 | 0
  • grzegorzb 29.11.2009, 16:44
    Jeśli chodzi o warzywa to nie przepadam za nimi w całości i rozdrabniam je na tarce z grubymi otworami a ziemniaki kroję w ... Więcej
    0
    0 | 0
  • kuchcik 02.12.2009, 14:22
    ze zdjęć to to co nazywacie grochową wygląda na zwykłą polewkę a nie prawdziwą grochówkę. W ogóle nie widać aby był w niej ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Arcadia 02.12.2009, 23:21
    Szanowna Pani. Jesli chce Pani poznac smak grochówki to radzę zacząc od podstaw, a mianowicie: najwazniejsze primo! :grochó... Więcej
    0
    0 | 0
  • ??? 03.12.2009, 11:50
    Najlepsza grochowa to zupa wojskowa...mniam a tak na marginesie do cioci - w niedzielę to się je rosołek, kluski, rolada i ... Więcej
    0
    0 | 0
  • teona 04.12.2009, 00:02
    jarzyny odrzucic z grochówki zrobic zasmażkę rumiana a przedtem dodac do gotujacej zupy tzw rwane kluski z twardego cias... Więcej
    0
    0 | 0
  • Marek-Opole 09.11.2011, 10:59
    Wszystko OK co do zupki i jej wersji,to zależy od upodobań.Ale jesli chodzi o jarzynki w zupie to powinny sie gotować ok 2 ... Więcej
    0
    0 | 0