34

Mój boeuf Strogonow

Dania główne
Nazwy potraw biorą się przede wszystkim od nazwisk kucharzy, którzy po raz pierwszy je przyrządzili lub od sławnych osób zlecających przygotowanie specjalnego dania. Boeuf Strogonow pochodzi od hrabiego Stroganowa, który słynął z otwartych obiadów i właśnie na tę okazję zlecił przygotowanie dania z polędwicy wołowej i pieczarek.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej wołowiny bez kości,
  • 15 dag pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju oraz odrobinie masła.

Mięso przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu.

Pieczarki i cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa.

Gdy mięso będzie miękkie, dołożyć pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Dusić jeszcze 10 minut.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (34 komentarze)

  • fox_mulder2 11.01.2010, 17:25
    Bardzo wspaniałe danie ale to nie strogonoff ale stroganov!!!!!!!
    0
    0 | 0
  • bebe 11.01.2010, 19:17
    Kalorycznosc wysoka??? no bez przesady!!!!!
    0
    0 | 0
  • didi 11.01.2010, 21:26
    To nie jest strogonow-przecier pomidorowy i papryka totalna porażka,koniecznie musi byc ogórek konserwowy.śmietana oraz pom... Więcej
    0
    0 | 0
  • Do didi 11.01.2010, 21:29
    Dlatego autorka napisała, że to "jej" strogonow. Każdy ma swój przepis ulubiony. Mój jest podobny, ale niezupełni... Więcej
    0
    0 | 0
  • No nie 11.01.2010, 22:27
    z dania z "dania z polędwicy wołowej i pieczarek" wyszedł jakiś gulasz po węgiersku. Jak ktoś podał koszt 18zł t... Więcej
    0
    0 | 0
  • Do No nie 12.01.2010, 08:08
    Nigdzie w przepisie nie napisano, że autorka korzystała z polędwicy. Jest napisane o wołowinie bez kości, a ta nie jest dro... Więcej
    1
    1 | 0
  • jagoda 12.01.2010, 08:34
    To hrabia robił z polędwicy, jak we wstępie: "Boeuf Strogonow pochodzi od hrabiego Stroganowa, który słynął z otwartyc... Więcej
    1
    1 | 0
  • kitek 12.01.2010, 08:49
    Do Do No nie; otóż moja droga właśnie, że jest napisane, że to danie z polędwicy :-). przeczytaj (cały) tekst nad fotkamit... Więcej
    0
    0 | 0
  • kitek 12.01.2010, 08:52
    ja co prawda nie potrafie jeszcze czytac ale sasiad z pobliskiej wsi przeczytał mi na głos i wyraźnie słyszałam o poledwicy... Więcej
    1
    0 | 1
  • Do kitek 12.01.2010, 10:15
    Cytuję składniki: 0,5 kg świeżej wołowiny bez kości, Nie ma tu ani słowa o polędwicy. A we wstępie jest wspomniane, że ni... Więcej
    1
    1 | 0