×

2

Młoda kapusta faszerowana soczewicą i boczkiem

Dania główne
Młode warzywa są pełne smaku, aromatu. Najlepiej smakują w najprostszej formie, bez specjalnej obróbki. Farsz zawinięty w liście młodej kapusty to nic innego jak nasze tradycyjne gołąbki, ale nie z tradycyjnym wypełnieniem. Soczewica i wędzony boczek… ten farsz nie ustępuje miejsca mięsnemu.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • szklanka brązowej soczewicy,
  • główka młodej kapusty,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 dag masła,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • pół l bulionu,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę umyć pod bieżącą wodą, wyciąć głąb, a liście kapusty sparzyć gorącą wodą.

Opłukaną soczewicę gotować w 2,5 szklanki wody do miękkości.

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle.

Dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę smażyć.

Cebulę i boczek połączyć z ugotowaną soczewicą.

Dodać jajko, bułkę tartą.

Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Sparzone liście wypełnić farszem i zawinąć.

Następnie gołąbki obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na maśle.

Układać w naczyniu żaroodpornym.

Podlać bulionem.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

Jak podawać?

Podawać z surówkami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • Raz Putin 21.06.2012, 09:01
    "Soczewica i wędzony boczek… ten farsz nie ustępuje miejsca mięsnemu." Może mnie wyobraźnia poniosła, ale zawsze ... Więcej
    0
    0 | 0
  • goÅÄ 07.06.2016, 09:38
    G37RPu temnhmwdxpsh, [url=http://cozpqofbgiam.com/]cozpqofbgiam[/url], [link=http://fssysplabqqi.com/]fssysplabqqi[/link],... Więcej
    0
    0 | 0