5

Migdałowa Studnia

Ciasta i desery
Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.
Porcje: 8
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Biszkopt:
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 25 dag masła,
  • 3 łyżki śmietany 22 %,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki rumu,
  • ½ szklanki posiekanych migdałów.
  • Polewa:
  • 5 dag masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka rumu.
  • Poncz:
  • 3 łyżki rumu,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki zaparzonej kawy,
  • 3 łyżki cukru,
  • kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W dużej misce ubijamy białka z 5 jajek. Gdy piana będzie sztywna, miksując, dodajemy po jednym żółtku, po trochu obie mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Gdy masa będzie gotowa, wlewamy ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu zostawiamy ciasto w tortownicy. Wydrążamy ze środka ciasto, pozostawiając ściany i dno o grubości ok. 2 cm. Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto. W garnku rozpuszczamy masło na nadzienie, dodajemy cukier i kakao. Gdy składniki się rozpuszczą, studzimy masę. Gdy będzie letnia, dodajemy do niej śmietanę, posiekane migdały i rum, a na końcu wydrążony, rozdrobniony biszkopt. Całość dobrze mieszamy i wypełniamy nadzieniem ciasto. Z nadmiaru masy możemy ulepić kuleczki, które będą smakować jak bajaderka. Przygotujmy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i polewamy tym biszkopt. Ozdabiamy kandyzowanymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak podawać?

Studnię podajemy schłodzoną.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • dziadek 07.05.2013, 14:02
    Migdałowa Studnia? O rany! Ja jednak przypuszczam, że znam prostszy przepis na usatysfakcjonowanie jakiejś mocno zniecierpl... Więcej
    0
    0 | 0
  • bea 07.05.2013, 14:51
    [i]"Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto"[/i] - ale które? To wydłubane czy to, co zosta... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 07.05.2013, 20:32
    ja od razu zakumałam ,że składniki na poncz to te wymienione pod tytułem "poncz:"
    0
    0 | 0
  • gość 08.05.2013, 07:27
    Ciasto może być pyszne;) Nie zauważyłam by przepis nie był precyzyjny, wręcz przeciwnie. Bea czytałaś składniki wymienione ... Więcej
    0
    0 | 0
  • ggg 02.09.2013, 12:58
    Ciasto pychota !(jeśli ktoś lubi ciasta mokre i ze sporą ilością alkoholu) ;))
    0
    0 | 0