3

Mięsne pierogi zapiekane z kapustą

Dania główne
Przy pierogach własnej roboty jest trochę pracy, ale efekt i satysfakcja murowane. Ciasto jest delikatne, a farsz zawsze możemy przygotować według własnego gustu i doprawić po swojemu. Kapusta uduszona na maśle i połączona z koperkiem jest już smaczna sama w sobie, a zapieczona w piekarniku razem z pierogami staje się daniem niecodziennym i smakuje każdemu.
Porcje: 4
Koszt: 26 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • średnia główka kapusty,
  • cebula cukrowa,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • płaska łyżeczka mąki.

    Pierogi:

  • pół kg mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • pół kg mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 20 dag wątróbki drobiowej,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • listek laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe i wołowe ugotować razem z warzywami i listkiem laurowym.

10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.

Mięso, wątróbkę i warzywa zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem.

Jeżeli farsz jest za suchy, dodać kilka łyżek wywaru z gotowanego mięsa.

Z mąki, jajek, soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i wykroić kółka.

Na środku każdego kółka kłaść farsz i dokładnie sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu 2 minuty.

Kapustę pokroić cienko, cebulę pokroić w kostkę.

Na łyżce masła podsmażyć cebulę i kapustę.

Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.

Koperek pokroić, dodać do kapusty.

Drugą łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Kapustę wymieszać razem z zasmażką i jeszcze chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem.

Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pierogi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Danie podawać gorące.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • Misti 20.10.2011, 11:48
    Pierogi wyglądają smakowicie i pewnie tak smakują. Dzięki za przepis!
    0
    0 | 0
  • pierogi do Misti 20.10.2011, 14:10
    WCALE NIE SMAKUJEMY!!! ...dzięki-sręki!
    1
    1 | 0
  • beti 04.11.2011, 15:12
    kapusta dobra pierogi smakowo też podpiekanie w piekarniku do bani:(
    0
    0 | 0