5

Marynowana mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami

Sałatki i jarzyny
Szybki i prosty pomysł na lekką przekąskę. Sałatka caprese to klasyka kuchni włoskiej, o której na pewno każdy już słyszał. Najczęściej możemy spotkać się z połączeniem świeżych pomidorów i sera, ale równie dobrze smakuje podawana ze szczypiorkiem i miksem świeżych przypraw. Marynowana mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami posmakuje wszystkim, którzy cenią sobie lekkie i smaczne przekąski.
Porcje: 4
Koszt: 16 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • dwie świeże mozzarelle,
  • suszone pomidory,
  • świeża bazylia (do dekoracji),
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżeczki posiekanej bazylii.

Jak przyrządzić?

Mozzarellę kroimy w plastry. W plastikowym pojemniku mieszamy oliwę z oliwek, wszystkie przyprawy i pomidory. Następnie dokładamy pokrojony ser, zamykamy pojemnik (albo przykrywamy folią) i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie serwujemy na talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa i świeżych liści bazylii.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • gość 11.09.2013, 08:25
    150 minut to rzeczywiście szybka sałatka.
    1
    1 | 0
  • gość 07.07.2014, 22:03
    ja robiłam podobnie , ale mozzarelle wkładałam do pojemnika pokrojony ser smarowałam pesto i zostawiałam na noc w zamknięty... Więcej
    2
    1 | 1
  • gość 11.05.2015, 19:23
    a nie w szklanym pojemniku?,ale zrobie oczywiście zrobie nie będzie az takiego kosztu jak jest podany
    0
    0 | 0
  • gość 10.11.2015, 12:14
    Me and this article, sitting in a tree, L----ERAN-I-N-G!
    1
    1 | 0
  • gość 11.11.2015, 10:52
    I bow down humbly in the presence of such grseantse.
    0
    0 | 0