4

Marokańska zupa Harira

Zupy
W gorące dni warto korzystać z przepisów kuchni egzotycznej. Po pierwsze dlatego, że w ciepłych krajach najlepiej wiedzą, co jeść w czasie upałów, a po drugie, by prostym sposobem odbyć kulinarną podróż do miejsc, do których znowu nie pojechaliśmy tego lata. Harira to wynalazek kuchni marokańskiej. Wysokokaloryczna zupa o ognistym i głębokim smaku. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach.
Porcje: 6
Koszt: 35 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół kg mięsa (kurczak, cielęcina lub jagnięcina),
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • pół szklanki ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchew,
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów w zalewie (200 g),
  • 2 liście laurowe,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • szczypta nitek szafranu,
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy (suchej),
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki i/lub kolendry,
  • sok z 2 cytryn,
  • szklanka drobnego makaronu,
  • 2 litry wody.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia namaczamy ciecierzycę w 1 litrze wody. Nazajutrz wodę odlewamy i gotujemy ciecierzycę w 1 litrze świeżej wody przez 45 minut. Mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę, marchewkę i łodygę selera w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. W innym garnku, o grubym dnie, smażymy na gorącym oleju mięso przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Dodajemy łodygi selera, chwilę smażymy, następnie pomidory z puszki, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i wreszcie podgotowaną ciecierzycę wraz z wodą. Dodajemy jeszcze 1 litr wody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. W połowie gotowania dodajemy marchewkę i soczewicę. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawiamy solą. W kolejnym garnuszku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jak podawać?

Zupę podajemy z makaronem posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • gość 15.08.2013, 16:15
    Zupka musi być niezła i to w tak wykwintnym talerzu na pewno prosto z Marokka
    0
    0 | 0
  • gość 02.10.2014, 09:52
    Jadłam orginalnie przygotowaną przez mamę zaprzyjaźnionego Marokańczyka i wszystko się zgadza oprócz ciecieżycy i do tej zu... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 20.05.2015, 12:00
    Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi. Nie musisz opu... Więcej
    1
    1 | 0
  • Margo332 20.05.2015, 14:52
    Harira jest świetna, kiedyś już ją robiłam. Polecam :)
    0
    0 | 0