21

Łopatka ze słoika - już nigdy nie zjesz plastikowej wędliny ze sklepu

Inne
Porcje: 4 słoiki 0,7 l
Koszt: 25 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • 2 kg łopatki bez kości, pół kostki smalcu, sól, saletra, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Kroimy łopatkę w kostkę ok. 1 cm, wkładamy do miski, dodajemy 1 płaską łyżkę stołową soli, ok. 1/4 płaskiej łyżki saletry, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach wyjmujemy i wyrabiamy ręcznie mięso tak jak na mielone minimum przez 20 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Nakładamy do słoików typu twist max, do 3/4 objętości, do każdego słoika wrzucamy listek laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Zawartość słoika upychamy, tak aby nie było powietrza między kawałkami mięsa. Do każdego słoika dolewamy tyle wody, aby przykryła całkiem mięso (z niej później powstanie pyszna galaretka). Do każdego słoika dodajemy na wierzch łyżkę stołową smalcu. Zakręcamy słoiki szczelnie. Wkładamy słoiki do garnka z zimną wodą i powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Woda w garnku nie powinna się gotować, tylko być na pograniczu wrzenia. Gotujemy słoiki przez 2 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, odpalamy i pieczemy w temp. ok. 140-150 stopni. Od momentu kiedy zacznie się gotować zawartość słoików, przez 2 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, chowamy do lodówki.

Jak podawać?

Na zimno lub na ciepło z makaronem i ogórkiem kiszonym.

Skomentuj

Komentarze (21)

  • znawca 17.05.2007, 20:10
    przeciez sloiki pekna w piekarniku!!!!!!! naczynie zaroodporne jest ok:)
    0
    0 | 0
  • Edek z Fabryki Kredek 18.05.2007, 11:28
    Zanim dodasz komentarz przeczytaj przepis ze zrozumieniem. Jeżeli wstawisz ZIMNE słoiki do ZIMNEGO piekarnika i stopniowo o... Więcej
    0
    0 | 0
  • Dana 19.05.2007, 22:03
    Moja babcia robiła takie mięcho, to jest takie pyszne że nie da się z niczym porównać , dzięki za przepis.
    0
    0 | 0
  • hania-kasia 21.05.2007, 08:21
    Przepis brzmi interesująco, choć przygotowanie czasochłonne, ale kto wie - może się pokuszę przyrządzić, skoro takie pyszne... Więcej
    0
    0 | 0
  • ulka4 22.05.2007, 21:59
    Czy mięso mielimy przed wyrobieniem czy nie?Dzięki za fajny przepis.
    0
    0 | 0
  • ulka4 22.05.2007, 21:59
    Czy mięso mielimy przed wyrobieniem czy nie?Dzięki za fajny przepis.
    0
    0 | 0
  • Edek z Fabryki Kredek 25.05.2007, 12:45
    Mięsa nie mielę, wyrabiam ręcznie pokrojone - tak jak w przepisie. W kawałkach smakuje zdecydowanie lepiej.
    0
    0 | 0
  • julka 09.06.2007, 23:15
    Interesujący przepis, chyba się skuszę. Mam tylko pytanko: skąd wziąć saletrę? I drugie: czy to jakoś na chleb też można uż... Więcej
    0
    0 | 0
  • Julka 10.06.2007, 15:52
    Edku, jeszcze jedno pytanko: znasz może jakiś dobry przepis na golonkę? Nigdy nie robiłam, a słyszałam, że można z tego wyc... Więcej
    0
    0 | 0
  • Edek z Fabryki Kredek 23.06.2007, 07:20
    Saletrę kupisz w każdym sklepie spożywczym. Służy tylko do tego żeby mięso zachowało ładny kolor, na smak nie ma wpływu. Oc... Więcej
    0
    0 | 0