17

Lekka młoda kapusta

Dania główne
Pojawienie się młodej kapusty w przyjaznej cenie to pierwszy znak nadchodzącego lata. Zwykle dodaje się do kapusty mięso czy wędlinę, ale ten przepis to pochwała prostoty i świeżości. Smak młodych liści kapusty zbyt często zabijamy smażoną cebulą, tłuszczem z duszonego w niej mięsa. Wyselekcjonowane, jasnozielone liście w oprawie koperku i masła to niebo w gębie.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • ½ pęczka koperku,
  • 10 dag masła,
  • ½ łyżeczki Vegety,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę rozbieramy z ciemnozielonych liści.

Nie będą nam potrzebne.

Jasne liście kroimy w szerokie paski.

W rondlu rozgrzewamy masło na małym ogniu.

Dodajemy do niego poszatkowaną kapustę i mieszamy.

Od razu przykrywamy.

Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.

Pilnujemy, by ogień nie był zbyt duży, bo kapusta musi puścić sok, zanim się przypali.

Doprawiamy Vegetą i pieprzem.

Dusimy około 20 - 25 minut.

Jak podawać?

Podajemy z młodymi ziemniakami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (17 komentarzy)

  • Raz Putin 02.06.2010, 14:47
    Ojej, to przeca w waszej nomenklaturze powinien być bigos z młodej kapusty z ziemniakami. Co sie stao? Co sie stao?
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 02.06.2010, 14:49
    A o niebie w gębie to sporo może powiedzieć cjPiotr.
    0
    0 | 0
  • Anula 02.06.2010, 15:13
    ja robie podobnie, ale dodaje koniecznie posiekana cebulke i starte kwasne jblko odrazu do rondelka z kapustka......i zadne... Więcej
    1
    1 | 0
  • o rzeszty 02.06.2010, 15:24
    zgoda, to jest idealny przepis na pyszna mloda kapuste w najprostrzej wersji. tyle, ze bez vegety, bo vegeta bardziej zepsu... Więcej
    1
    0 | 1
  • anna 02.06.2010, 16:03
    az mi slinka kapie! tylko jeszcze koniecznie lyzka smietany gestej na 1 glowke kapusty! na wiosne nie istnieje nic lepszego... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 02.06.2010, 16:07
    Anna, masz cholerną rację, ja lubię jeszcze z ociupiną kotletów schabowych, ale dosłownie nie więcej niż dwa. Poprawiają sm... Więcej
    0
    0 | 0
  • JCPenny 02.06.2010, 17:50
    a ja do takiej kapustki dodaję jeszcze młodziutką marchewkę pokrojoną w plasterki. Wygląda ciekawiej i smakuje lepiej.... Więcej
    0
    0 | 0
  • mirka 02.06.2010, 20:32
    a gdzie pomidory czy sok z cytryny i zasmażka?bez tych składników to trawa!!!!Ja tak gotuję-dusimy kapustę razem z pokrojon... Więcej
    0
    0 | 0
  • igiełka 02.06.2010, 23:05
    ta mirka to jakaś szalona baba w kuchni nic nie rozumie a na dodatek niejadalne fuuuuuu
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 03.06.2010, 08:25
    Obserwatorze, i tu mam pewien delikatny problem, uwielbiam głąby, te kapuściane oczywiście. Napiszę po swojemu, a i Blue pe... Więcej
    1
    0 | 1