8

Lasagne na styl boloński bez beszamelu

Pizza i włoskie
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
Porcja dla 6-8 osob 50 zł prosty ? 250

Składniki:

  • 1. okolo 800-1000gr miesa mielonego (wolowo wieprzowe)
  • 2. 1 duza lub 2 mniejsze cebule
  • 3. 7-10 zabkow czosnku
  • 4. 1 paczka fix do sosu bolonskiego (ja uzywam knorra)
  • 5. 1 sloik sosu bolonskiego knorra (taki gotowy do makaronu)
  • 6. 1 sloik sosu pomidorowego importowanego z wloch (przetarte pomidory, dostepne w kazdym Realu)
  • 7. okolo 700-800 g sera mozzarela. Ja kupuje 4 paczki po 200 g tartej mozzareli z serii "President"
  • 8. odrobina oleju do smazenia
  • 9. paczka makaronu do lazanii
  • 10. okolo 1 szklanki wody

Jak przyrządzić?

Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno. Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo 5 minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych 5 minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska. Dodajemy do mieska okolo 1 szklanke wody, do tego wsypujemy fix knorra do sosu bolonskiego oraz sloiczek gotowego sosu. Wiem ze mnostwo ludzi jest przeciwnych stosowaniu gotowych produktow, lecz zereczam, ze przepis ten jest sprawdzony wielokrotnie i na prawde efekt koncowy jest super.....Wracajac do gotowania.... Mieszamy calosc i gotujemy na malym ogniu przez kolejne 5 minut. 15 minut wystarczy, gdyz miesko 'dojdzie' jeszcze 45 minut w piekarniku w nastepnym etapie. Odstawiamy na bok. Bierzemy prostokatna teflonowa forme, taka jak do pieczenia ciast, wylewamy na dno troche sosu pomidorowego tak by przykryl dno formy. Na to ukladamy 1 warstwe makaronu (nie gotoujemy go wczesniej, nie trzeba) lecz zwracamy uwage, by platy NIE zachodzily na siebie. Na ulozona warstwe makaronu nakladamy sos miesny i posypujemy to starta mozzarela. Na warstwe mozzarelli ukladamy kolejne platy makaronu i polewamy je delikanie sosem z pomidorow. Na to znowu miesko, kolejna porcja mozzareli i znow makaron. Sos pomidorowy, miesko, oraz ostatnia porcja mozzzarelli (mozna dac troche wiecej na gore serka). Calosc wkladamy do piekarnika, 200*C, na okolo 40-45 minut. Piekarnik proponuje ustawic BEZ termoobiegu, po prostu grzalki gora i dol. W czasie zapiekania, warto podgladac nasza lazanie tak by jej nie spalic.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Skomentuj

8

Komentarze (8)

  • lalapupu 08.10.2005
    wszystko by bylo gucio, gdyby nie te debilne sosy Knorra - to nie smak tylko glutamian sodu :P
    0
    0 | 0
  • czachor 13.03.2006
    Po bolońsku ? z sosami knorra ?!?!?! chyba podałeś tu przepis na zupkę chińską :D żaden normalny kucharz, ani żaden bolończ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Zdzisia 28.04.2006
    fuj z gotowymi sosami to chyba jest cos nie tak jak juz robic a nie z jakas chemia porazka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Więcej
    0
    0 | 0
  • 06.08.2008
    Bardzo fajny przepis!
    0
    0 | 0
  • Tom 27.09.2008
    a mnie się ten przepis bardzo podoba,uwazam ze nie ma nic złego w gotowych sosach,teraz we wszystkim nawet w warzywach kupi... Więcej
    0
    0 | 0
  • lalapupu 14.09.2010
    w gotowych sosach nie ma nic zlego, oprocz beznadziejnego, chamicznego smaku ... ale - co kto lubie :P
    0
    0 | 0
  • zalamka 02.01.2011
    Za dużo CHEMII!!!!!!!!!!!!!!
    0
    0 | 0
  • Mr Porazek! :). 04.12.2011
    ten Twoj przepis Zlotko , to porazka jakas!!!! Sprobuj swojego, wyimagowanego! pozdro i buziaki! :-))
    0
    0 | 0