24

Kwas chlebowy

Napoje
Stary i zapomniany już napój. Historia sięga X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Do XIX wieku sporządzano go w klasztorach. Dopiero później produkcja ruszyła w fabrykach. Ten orzeźwiający napój warto przygotować samodzielnie, wtedy mamy pewność jego naturalności, bez żadnych domieszek. Niezastąpiony w upalne dni – skutecznie gasi pragnienie. Kwas chlebowy jest smaczny, zdrowy i tani.
Porcje: 6
Koszt: 7 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 50 dag żytniego chleba,
  • 150 g cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 l wody.

Jak przyrządzić?

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić w piekarniku.

Do dużego kamionkowego lub szklanego naczynia włożyć chleb i zalać go 5 litrami wrzącej wody.

Odstawić na 12 godzin.

Następnie przecedzić.

Odmierzyć szklankę płynu i rozpuścić w niej cukier i drożdże.

Połączyć z pozostałym płynem.

Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Następnie ponownie przecedzić płyn i rozlać do szklanych butelek.

Do butelek dodać po klika rodzynek i szczelnie zamknąć.

Tylko płyn w szklanych butelkach zachowa wszystkie walory smakowe i zdrowotne.

Butelki przenieść w chłodne miejsce.

Po 3-4 dniach napój jest gotowy.

Jak podawać?

Podawać schłodzony.

Doskonale gasi pragnienie.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (24 komentarze)

  • Stasi 15.07.2009, 14:37
    jedyny plus, że gasi pragnienie???????
    0
    0 | 0
  • Julka 15.07.2009, 15:21
    Moja mama zawsze w lato robi domowy kwas chlebowyi jeszcz podpiwek.
    0
    0 | 0
  • Mia 15.07.2009, 21:27
    Nie, jest zdrowy i to bardzo. Dobry na odchudzanie.
    0
    0 | 0
  • dada 19.07.2009, 11:07
    zrobiłam wszystko jak w przepisie a kwas mi wyszedł jasny co mam zrobic nastepnym razem zeby mi wyszedł jak ta tym obrazku ... Więcej
    0
    0 | 0
  • and 19.07.2009, 13:48
    dobry kwas
    0
    0 | 0
  • Slowianin 21.07.2009, 20:13
    5 deko drozdzy to zdecydowanie za duzo. Bedzie walilo drozdzami. Ja dla ciemniejszego koloru robie karmel z cukru.
    0
    0 | 0
  • Gość. 30.07.2009, 19:01
    W odpowiedzi na poprzedni post. Na górze strony: "Stary i zapomniany już napój. Historia sięga X wieku, a jego wynale... Więcej
    0
    0 | 0
  • Maruś 10.08.2009, 11:30
    Zrobiłem wszystko wg przepisu, co do joty. Żytniego chleba sie naszukałem. wyszedł straszny syf z jakimis farfoclami na wie... Więcej
    0
    0 | 0
  • gabi 08.02.2010, 17:07
    a ja mam pytanie, jakim cudem na zdjęciu jest napój przypominający coca-colę? tzn. ciemnobrązowy i klarowny!! ja robiłam ju... Więcej
    0
    0 | 0
  • alicjah 14.02.2010, 17:27
    Ujawnie tajemnice pysznego kwasu chlebowego. Sama do tego doszlam po calej serii prob i bledow - mimo ze korzystalam z &quo... Więcej
    0
    0 | 0