1

Kurki marynowane na ostro

Wegetariańskie
Ostatni dzwonek, by pomyśleć o zapasach na zimę. Suszymy, marynujemy, kwasimy, zamrażamy, a potem wyjmujemy zapasy i delektujemy się nimi. Kurki na ostro to doskonały dodatek do mięsa, wędlin lub sałatek. Dobrze się przechowują, a zimą jak znalazł. Jeśli więc jeszcze tego nie zrobiliście, w sklepach dostępne są ostatnie tegoroczne kurki. Ale uwaga – drogie.
Porcje: 4
Koszt: 30 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 2 cebule,
  • 3 papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka goździków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • szklanka octu 10%,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.

Gotować około pół godziny w wodzie osolonej łyżeczką soli i szczyptą kwasku cytrynowego (aby kurki nie ściemniały).

Do każdego słoika dodać krążki cebuli, ziarenka gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i czosnek.

Grzyby odcedzić, układać w wyparzonych słoikach.

Paprykę oczyścić z ziaren i białych części, pokroić i dodać do słoików.

Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi, goździkami, łyżeczką soli i cukrem.

Gorącym płynem napełniać słoiki z grzybami i szczelnie zakręcać.

Pasteryzować około 20 minut.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • 23.10.2010, 11:50
    dzięki za wytłumaczenie poeta masz rację pozdrawiam
    0
    0 | 0