5

Kulebiak z wołowiną i pieczarkami

Dania główne
Kulebiak to staropolskie danie wielkanocne, nadziewane najczęściej kiszoną kapustą i grzybami. Równie dobrze może to być danie obiadowe i na pewno nie trzeba z nim czekać do Wielkanocy. Nadzienie z wołowiny i pieczarek jest smaczne, sycące i szczególnie zadowoli amatorów mięsa. Tak podane mięso smakuje inaczej.
Porcje: 4
Koszt: 34 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

    Nadzienie:

  • pół kg wołowiny,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
    pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka.

Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, dodać 2 rozmieszane jajka, podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem, mąkę, cukier i sól.

Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Mięso wołowe pokroić w kostkę i smażyć razem z pokrojoną cebulą, aż będzie prawie miękkie.

Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Mięso połączyć z pieczarkami, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Dodać jedno jajko, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na nim farsz, zawinąć brzegi i dobrze zlepić, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.

Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut.

Jak podawać?

Kulebiak podawać gorący z surówkami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Marta 22.06.2011, 15:12
    wygląda smakowicie, ślinka cieknie
    0
    0 | 0
  • Monika 06.12.2012, 21:45
    moje właśnie się piecze w piekarniku, też wygląda apetycznie ,zobaczymy jak będzie smakować.
    0
    0 | 0
  • goÅÄ 04.11.2013, 12:41
    Bv6Gqq ulrlqktlynnp, [url=http://ansrhrfibfrq.com/]ansrhrfibfrq[/url], [link=http://qjnhkmiocyac.com/]qjnhkmiocyac[/link],... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 17.04.2014, 11:37
    Na swieta to jem mieso bez ciast, chlebów, ziemniaków, to mam na codzień mieso
    0
    0 | 0
  • gość 17.04.2014, 11:53
    Dawniej zawsze miałam problem po takich potrawach potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych spos... Więcej
    0
    0 | 0