7

Kulebiak

Wegetariańskie
Potrawą, która co roku znajduje się na moim wigilijnym stole, jest kulebiak. By oszczędzać czas tak potrzebny przed kolacją wigilijną, przyrządzam go z mrożonego ciasta francuskiego. Dzięki temu kulebiak jest mniej pracochłonny, i więcej czasu pozostaje na gotowanie innych dań. Dopieszczam jedynie grzybowo-kapuściany farsz z orzechami.
Porcje: 8
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół kg kiszonej kapusty,
  • wigilijny olej rzepakowy (3 łyżki),
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,
  • 1 listek laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Grzyby namoczyć na dwie godziny, następnie pokroić w paseczki.

Wodę z moczenia grzybów pozostawić.

Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.

Cebulę pokroić i smażyć na oleju wigilijnym, aż się zeszkli.

Dodać grzyby i jeszcze smażyć około 10 minut.

Następnie dołożyć odciśniętą kapustę, podlać wodą z moczenia grzybów, osolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem, aż farsz będzie zwarty.

Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty razem z rozdrobnionymi orzechami.

Ciasto francuskie rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Każdy prostokąt ciasta posmarować masłem i układać jeden na drugim.

Dwa płaty odłożyć nieposmarowane.

Ciasto rozwałkować na jeden duży płat.

Wypełnić go farszem i dobrze skleić.

Z pozostawionego ciasta wykroić foremką gwiazdki i ozdobić nimi kulebiak.

Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (7 komentarzy)

  • julia b. 25.12.2011, 20:12
    I w zasadzie powinien być drożdżowy.
    1
    1 | 0
  • Jola 18.01.2012, 12:31
    Nawet ładnie wygląda i nie kruszy się przy krojeniu.
    0
    0 | 0
  • gość 09.12.2012, 15:02
    Ciekawa opcja świąteczna. A kiedy nie trzeba ugotowanej kapusty?
    0
    0 | 0
  • gość 09.12.2012, 19:24
    Co to jest "wigilijny olej rzepakowy"?
    0
    0 | 0
  • gość 09.12.2012, 19:54
    Podoba mi sie ten przepis i napewno go zrobie,mysle ze bedzie pasowal do rybki i sledzika:)
    0
    0 | 0
  • gość 09.12.2012, 19:54
    Podoba mi sie ten przepis i napewno go zrobie,mysle ze bedzie pasowal do rybki i sledzika:)
    1
    1 | 0
  • gość 05.08.2014, 15:09
    Super! Tylko zrobię kilka małych kulebiaczków.
    1
    1 | 0