61

Kugiel

Inne
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: chyba dużo 250

Składniki:

  • - 3-4 kg ziemniaków,
  • - 2 kg karkówki lub żeberek,
  • - 2 cebule,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - sól 2 łyżeczki,
  • - pieprz (ile kto chce).

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić w dużą kostkę, żeberka w paski po 2-3, obrać ziemniaki, zetrzeć ręcznie lub lepiej maszyną, bo jest ich dużo, cebulę i czosnek też zetrzeć. Wszystko należy wymieszać, czyli ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać sól i pieprz, wrzucić do tego mięso, wymieszać i przełożyć do odpowiednio wielkiego naczynia (np. duża brytfanna) i do piekarnika na 3,5 godziny, temperatura 175, pierwsze 2 godziny z pokrywką, potem odkryć.

Potrzebne przybory:

Maszyna do mielenia ziemniaków lub tarka i chłop.

Jak podawać?

Drewnianą łyżką na talerz.

Skomentuj

Komentarze (61)

  • Wera 28.06.2004, 19:10
    Jadłam coś podobnego tylko pod nazwą "babka ziemniaczana" i sorry ale...NIE!!
    0
    0 | 0
  • woyz 06.07.2004, 17:25
    Kugiel związany jest z okolicami Przedborza nad Pilicą. Przepis na niego zamieściłem wśród dań głównych i tam znajdziecie ... Więcej
    1
    1 | 0
  • kris 28.07.2004, 18:18
    To jest pychaaaa!!!!!!!!!!! Moja babcia robiła kugiel teraz robi go moja mama i bede robił go ja. Niepowtarzalny smak i za... Więcej
    1
    1 | 0
  • anusiek 11.09.2004, 20:40
    Kugiel jest wyśmienitym daniem, w moich okolicach (Ostrów Mazowiecka) uznawany jest za regionalną potrawę i podawany jest n... Więcej
    0
    0 | 0
  • Maya 13.09.2004, 23:27
    Moja mama kiedyś coś takiego zrobiła. Jeden raz... I na szczęście!... Dużo pracy i dużo czasu. Za dużo....
    0
    0 | 0
  • zbiig 31.10.2004, 12:58
    mięsko w kosteczkę, całość w cienkie jelita wieprzowe i nablachę, aż skórka sie przyrumieni, pycha
    1
    1 | 0
  • RENI 10.11.2004, 15:17
    KUGIEL JEST PYSZNY ,NAUCZYŁA MNIE MAMA , ZRESZTĄ CAŁA RODZINA UWIELBIA TO DANIE A JEŚLI KOMUŚ NIE SMAKUJE TO CHYBA NIE WIE ... Więcej
    1
    1 | 0
  • Anx 19.12.2004, 17:12
    U nas w Radomsku sprzedają to pieczone w kiszce , stąd nazwa kiszka ziemniaczana, dodają pokrojony w kosteczkę boczek i spr... Więcej
    0
    0 | 0
  • oona 26.12.2004, 18:43
    Kugiel jest pyyyyyyyyycha! Jeśli komuś nie smakuje, to znaczy, że był źle zrobiony.
    1
    1 | 0
  • stefan 29.01.2005, 21:52
    Kugiel jest rzeczywiście fantastyczny. Dla jasności: jest to typowo kurpiowska potrawa, czasem nazywana tez rejbak. Można g... Więcej
    0
    0 | 0