0

Krewetkowa orientalna

Zupy
Porcje: 4
Koszt: 35 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1 paczka mrożonych krewetek, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 średni por, grzyby mun, 1 marchew, 1 pietruszka, pół słoiczka pędów bambusa, kawałek selera, pół średniej cukinii, korzeń imbiru (ok. 4 cm), pół czerwonej papryki, pół małej cytryny lub limonki, mieszanka olei azjatyckich lub olej ryżowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy biały, sól, pieprz, papryka słodka, makaron ryżowy lub sojowy wstążki, opcjonalnie tabasco, papryka chili, kostka rosołowa, przyprawa do ryb.

Jak przyrządzić?

Krewetki, najlepiej średniej wielkości rozmrażamy, usuwamy końcówkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, możemy lekko posypać papryką słodką lub przyprawą do ryb. Odstawiamy. Pół paczki grzybów mun moczymy w wodzie. Gotujemy ok. 1,5 l wody, do której dodajemy imbir (słupki, talarki, jak wygodnie), ząbek czosnku pokrojonego w talarki i pokrojoną w słupki paprykę. Lekko solimy, można dodać kostkę rosołową, kilka kropel tabasco lub papryczkę chili. Warzywa, por (białą i zieloną część), grzyby i imbir kroimy w 2 cm słupki, cebulę w piórka, a pozostały czosnek w cienkie talarki. Rozgrzewamy w woku olej (najlepsza jest z Lidla, mieszanka azjatycka), kiedy zaczyna dymić wrzucamy w minutowych odstępach krewetki, cebulę, czosnek, grzyby mun i por. Smażymy całość dwie minuty na dość intensywnym płomieniu, często mieszamy. Pozostałe składniki dodajemy w odstępach minutowych w kolejności: pędy bambusa, marchew, pietruszka, seler, cukinia. Całość smażymy ok. 3 minut często mieszając. Następnie wszystko zalewamy zagotowanym wywarem, dodajemy wody w zależności od pojemności woka i doprowadzamy do wrzenia. Lekko dosalamy, dodajemy sos sojowy, a po 2 minutach gotowania pieprzymy, dodajemy kilka - kilkanaście kropel octu ryżowego. Wrzucamy pół paczki makaronu ryżowego i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy kilka kropel oleju sezamowego. Oczywiście zupę doprawiamy wedle swojego uznania. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Wok z płaskim dnem, nóż, deska do krojenia, garnek, miseczki.

Jak podawać?

Podajemy gorącą w miseczkach

Skomentuj