Kremowa zupa czosnkowa

Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Tanie i szybkie rozwiązanie na jesienny obiad. Polecam.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 8 zł prosty średnia 500

Składniki:

  • 10 średnich ząbków czosnku,
  • 4 szklanki bulionu drobiowego,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 160 ml śmietany do zup,
  • 2 kromki chleba,
  • ser żółty.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.

Jak podawać?

Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.