4

Krem ziemniaczany z szaszłykami

Zupy
Ziemniaki to taki polski produkt, powszechny, niedrogi i często obecny w naszej kuchni. Zupę kartoflankę znały nasze babcie, dziś jest prawie zapomniana. Możemy ją zastąpić kremem ziemniaczanym z pysznymi szaszłykami. Jest to prosta zupa, bardo smaczna i efektowna, z dużą ilością zmiksowanych warzyw i aromatycznym boczkiem. Można ją bez problemu podawać na wykwintnych przyjęciach.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • mała cukinia,
  • marchew,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 15 dag cienkich plasterków boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć małe kulki, resztę odłożyć do zupy. Zagotować litr wody, dodać pozostawione ziemniaki, pokrojoną marchewkę, cukinię, seler. Gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. 5 dag cienkich plasterków boczku podsmażyć na patelni na chrupko, odłożyć na talerzyk. Pozostawiony tłuszcz z patelni wlać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować na krem. Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian kulki ziemniaczane i boczek. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut.

Jak podawać?

Zupę podawać posypaną chrupkim boczkiem razem z szaszłykami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • Marta 26.12.2013, 22:57
    Wygląda pysznie,do takich szaszłyków robię krem z marchwi z przepisów kuchni Lidla,wychodzi pyszny.
    4
    2 | 2
  • Piotr 26.03.2014, 20:05
    mniam..wygląda rozgrzewająco i te szaszłyczki.Boczek Pikok świetnie się nadaję do tej zupy ,wyszedł cieniutki i chrupiący.... Więcej
    3
    1 | 2
  • gość 19.05.2015, 12:42
    Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi. Nie musisz opu... Więcej
    1
    0 | 1
  • gośćbraga 19.05.2015, 13:27
    reklamujecie Lidla prywatnie i bez kasy ???? no no
    3
    3 | 0