×

2

Krem z kalafiora i dymki

Zupy
Pyszna i lekka zupa idealna na sierpniowe upały. Pozornie sprzeczne smaki kalafiora i dymki zaskoczą i zadowolą nawet wybrednych smakoszy. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego kalafiora, to wystarczą 3 minuty na przygotowanie tej zielonej kremowej zupy. Odrobina masła i dobra śmietana, a przede wszystkim ser pleśniowy, dodadzą jej szlachetności, zaś groszek ptysiowy lub grzanki uzupełnią kalorie.
Porcje: 4
Koszt: 6 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • ½ pęczka dymki wraz z cebulkami,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 10 dag sera typu lazur,
  • groszek ptysiowy lub grzanki.

Jak przyrządzić?

Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.

Gdy będzie miękki, odcedzamy go i miksujemy na krem.

Przekładamy do garnuszka i dodajemy masło oraz śmietanę.

Zagotowujemy i odstawiamy.

Teraz do zupy wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki dymkę wraz z cebulkami i miksujemy na gładko.

Jak podawać?

Zupę podajemy posypaną pokruszonym serem w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • dziadek 03.08.2012, 10:51
    "Zupę podajemy w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego."??? Ale trzeba mieć natrzepane w bańce, żeby zapras... Więcej
    6
    3 | 3
  • 03.08.2012, 12:43
    Nie ma potrzeby 2 razy miksować. Miksujemy raz po ugotowaniu !!!
    5
    5 | 0