2

Krem z groszku i sera ricotta

Zupy
Wegetariańska czy z mięsem? Łagodna zupa z kremowym groszkiem i delikatnym serem ricotta to propozycja dla wegetarian. Usmażone i chrupiące plastry wędzonego boczku zmieniają charakter zupy-krem na bardziej pikantny i dostosowują ją do kulinarnych upodobań mięsożernej części rodziny lub zaproszonych gości. Wybierz swoją wersję tej zupy.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 500 g mrożonego zielonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 250 g sera ricotta,
  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • łyżeczka wegetariańskiego bulionu,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • listek bazylii do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Zagotuj dwie szklanki wody.

Wrzuć kostkę warzywną i wsyp łyżeczkę wegetariańskiego bulionu – są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Obierz czosnek z osłonki i pokrój papryczkę pepperoni razem z pestkami, żeby nadać zupie ostrości.

Dodaj do zupy.

Wrzuć groszek i gotuj, aż lekko zmięknie.

Nie musi być całkiem miękki – rozgotowany, bo wtedy straci cenne składniki.

Do zupy dodaj ser i wymieszaj łyżką.

Wyłącz gaz.

Całość zmiksuj, ale nie na papkę, może być niedokładnie.

W takiej wersji zupa jest wegetariańska.

By reszta gości lub członków rodziny – nie wegetarian - się nią najadła, proponuję podsmażyć wędzony boczek, którego słony smak idealnie komponuje się z kremową zupą groszkową i łagodnym serem.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone nie za cienko plastry wędzonego boczku bez skóry i kości.

Smaż, aż boczek będzie rumiany, przypieczony i chrupiący.

W ostatecznej wersji zupa jest bardzo sycąca i zmienia smak z łagodnej na bardziej pikantną.

Jak podawać?

Przed podaniem rozłóż na talerzu plastry boczku lub pokrój je i zanurz w zupie.

Zupę udekoruj listkiem bazylii.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • Nem 28.05.2010, 14:35
    ser ricotta, super akurat uwielbiam ricottę - Ser Wiedeński Ceko, ale kończą mi się pomysły na dalsze wykorzystywanie.. Wsp... Więcej
    0
    0 | 0
  • Joanna 26.11.2010, 14:39
    Uwielbiam zielony groszek i ser ricotta, wiec zrobilam zupe wedlug przepisu. Jest naprawde rewelacyjna! Mniam! Polecam!
    0
    0 | 0