1

Krem warzywny z szynką parmeńską

Zupy
Zupy – krem inspirują do coraz nowych połączeń smakowych. Im więcej warzyw, tym zupa jest ciekawsza. Zioła dodają pikantności i aromatu. Ważne też są dodatki takie jak np. grzanki, które sprawiają, że zupa-krem jest bardziej sycąca i pożywna.
Porcje: 4
Koszt: 17 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • mała cukinia,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • pomidor,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • natka pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 4 cienkie plastry szynki parmeńskiej,
  • sól,
  • pieprz.
  • Grzanki:
  • pieczywo,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinię pokroić na kawałki, marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na maśle. Wszystkie warzywa zalać wodą i gotować, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pomidor bez skórki, starty imbir, natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotować. Dwa plastry szynki parmeńskiej drobno pokroić i dodać do zupy. Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Pozostałą szynkę również pokroić i posypać nią zupę. Natkę pietruszki pokroić, dodać czosnek, oliwę, sól, pieprz. Wszystko zmiksować. Tak przygotowanym pesto posmarować pieczywo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż grzanki będą chrupiące.

Jak podawać?

Zupę krem podawać razem z grzankami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 19.07.2016, 02:23
    “Frankreich müsse das von der EU-Kommission vorgegebene Defizit-Ziel von drei Prozent erreichen, so Weidmann”Eine einfache... Więcej
    0
    0 | 0