4

Krem szpinakowo – dyniowy

Zupy
W zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak talerz pysznej, pachnącej zupy. Najlepsza jest z sezonowych, zimowych warzyw i dlatego jako jeden ze składników wybrałam dynię. A dlaczego szpinak, bo jest zdrowy (nie w nadmiarze), doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyciąga barwą. Krem z warzyw lubimy za jego lekkość i prostotę przygotowania.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • pół kg mrożonego szpinaku,
  • 25 dag miąższu dyni,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • łyżka kaszy manny,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • groszek ptysiowy.

Jak przyrządzić?

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

Dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż odparuje.

Marchewkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać szpinak, miąższ dyni, zalać litrem wody i gotować, aż warzywa zmiękną.

Następnie wsypać kaszę manną i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.

Gotować jeszcze około 3 minut.

Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.

Jak podawać?

Podawać z groszkiem ptysiowym.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • Kasia 19.09.2013, 21:27
    Pyszny krem,ja wypróbowałam przepisu na krem dyniowy z przepisów kuchni Lidla,zupa wyszła super.
    0
    0 | 0
  • gość 06.08.2016, 08:43
    Hey, you're the goto exrept. Thanks for hanging out here.
    0
    0 | 0
  • gość 06.08.2016, 22:13
    Your article was exlcleent and erudite.
    0
    0 | 0
  • gość 08.08.2016, 06:27
    Ya learn sotmheing new everyday. It's true I guess!
    0
    0 | 0