4

Krem porowo – ziemniaczany

Zupy
Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 4 pory (tylko białe części),
  • 5 ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,2 litra bulionu drobiowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • kolorowy pieprz,
  • do dekoracji natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone pory pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

Masło roztopić w garnku, dodać pory, ziemniaki i razem chwilę poddusić.

Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw.

Następnie zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Jeżeli chcemy zupę jeść na zimno, należy schłodzić ją w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • gość 17.03.2013, 08:39
    pychota,robiłam w tygodniu...
    0
    0 | 0
  • gość 18.06.2013, 04:26
    Kochana! na mne też strasznie dziaął ta pdgooa dzisija jak wyjeżdżałam z Poznania to sypał śnieg z deszczem i było choler... Więcej
    0
    0 | 0
  • gościuwa 06.12.2015, 07:51
    bez pora praca całego organizmu jest rozregulowana, to znaczy śmierć, zaparcie lub biegunkę z niedoboru potasu i magnesu, ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 19.07.2016, 02:43
    di "allocchi", è chiaro, no?He he he, comunque la puntata mi è piaciuta, diciamo che il "ricercatore "... Więcej
    0
    0 | 0