24

Krem pomidorowy z ostrymi paluszkami

Zupy
Elegancka zupa nadająca się na wszelkie uroczystości rodzinne i spotkania towarzyskie. Krem pomidorowy pachnący bazylią i oregano, do tego chrupiące paprykowe paluszki z ciasta francuskiego to danie wykwintne i smaczne. Młode warzywa nadają zupie świeżości i zapachu zbliżającego się lata.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • kartonik dobrego przecieru pomidorowego,
  • 2 młode marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 2 młode ziemniaki,
  • kostka rosołowa,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii,
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki,
  • łyżka świeżego pokrojonego lub pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki cukru,
  • małe opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • ostra papryka i sól.

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać.

Pokroić w grubą kostkę.

Podsmażyć na maśle.

Następnie przełożyć do garnka.

Dodać 1,5 l wody, kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodać bazylię, natkę pietruszki i oregano.

Wszystko zmiksować.

Do zmiksowanego kremu dodać przecier pomidorowy.

Chwilę pogotować.

Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ciasto francuskie rozmrozić.

Pokroić w paski.

Posmarować rozkłóconym jajkiem.

Posypać solą i papryką.

Paluszki piec w piekarniku rozłożone na pergaminie około 10 minut, w temperaturze 200 stopni.

Dobre są, gdy się zarumienią na złoty kolor.

Jak podawać?

Zupę krem podawać polaną śmietaną, posypaną natką lub bazylią razem z paluszkami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (24 komentarze)

  • paluszki lizać:) 08.06.2010, 15:14
    Bosko wygląda ta śmietana, bardzo fantazyjnie. Zainteresowały mnie zwłaszcza te paluszki, ale zrobiłabym różne: z czosnkiem... Więcej
    0
    0 | 0
  • laryssa 08.06.2010, 16:04
    Chyba wolę normalną pomidorową z makaronem.
    0
    0 | 0
  • Agathos L. 08.06.2010, 16:22
    czy ta zupa byłaby dobra na zimno! teraz są takie upały, że nic mi się nie chce gotować. zróbcie jakiś chłodnik!
    0
    0 | 0
  • Aggie 08.06.2010, 19:32
    No proszę, znów się nauczę czegoś eleganckiego. Bierze się kostkę rosolową i przecier pomidorowy i już jest elegancko, tak?... Więcej
    0
    0 | 0
  • Aggie 08.06.2010, 20:19
    A wiesz co, droga zdenerwowana:-) faktycznie. Chyba wolę mówić o "eleganckiej kobiecie", zakladając, że w dzisiej... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 08.06.2010, 22:26
    Miła Zdenerwowana, na początek proponuję melisę, zieleninkę, długie spacery, jeśli to nie da rady to farmaceutyki; jakiś Cl... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 08.06.2010, 22:30
    paluszki lizać:), Kóchareczka się ucieszy.
    0
    0 | 0
  • margit 08.06.2010, 23:36
    super wygląda
    0
    0 | 0
  • margit 08.06.2010, 23:39
    super wygląda
    0
    0 | 0
  • iustka 09.06.2010, 08:40
    Ziemniaki też podsmazyć?
    0
    0 | 0