4

Koniak domowy z drzazgą dębową

Alkohole
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • 12,5 dag dobrych suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskie ),
  • 125 ml spirytusu,
  • 500 ml wódki (250 ml spirytusu i 250 wody źródlanej),
  • 500 ml naturalnej niegazowanej wody źródlanej

Jak przyrządzić?

Śliwki umyć, osuczyć, włożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem i wódką, włożyć drzazgę dębową, dobrze zamknąć i odstawić na 4–6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsnąć naczyniem. Po tym czasie zlać płyn przez lejek z watą lub bibułą. Śliwki zalać wodą źródlaną, dobrze potrząsnąć i zostawić na 2 dni. Następnie przecedzić i dodać pozostały sok do alkoholu i pozostawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać delikatnie wódkę znad osadu i przecedzić do butelek. Jeśli przelejemy go do butelek po markowym koniaku, sukces murowany.

Skomentuj

Komentarze (4)

  • JUSTAMIN 25.08.2006, 20:43
    Drzazga dębowa cały czas jest w naczyniu ,po filtrowaniu dajemy ją do butelek,drzazg tyle ile butelek otrzymamy z nastawien... Więcej
    0
    0 | 0
  • emeryt 31.08.2006, 14:11
    No,no niezłe.
    0
    0 | 0
  • megatasior 05.11.2006, 16:35
    witam chcialbym zrobic biberek z ta drzazga debowa jesli ktos moglby odpisac jak dokladnie ta drzazga ma wygladac tzn.czy m... Więcej
    0
    0 | 0
  • hubertus 23.04.2007, 06:44
    Najbardziej podoba mi sie wykonanie drzazgi wg propozycji Siwego.Gratuluje humoru
    0
    0 | 0