15

Kolorowy chłodnik

Zupy
Dzisiejsza propozycja to bogata wersja chłodnika z dodatkiem ogórków małosolnych i czosnku. Miłośników zimnych zup zapewne nie trzeba długo zachęcać. Letnie upały są w stanie skłonić do takiej kuchni nawet niezdecydowanych. Warto podsunąć im potrawę zapewniającą organizmowi solidny zestaw witamin i mikroelementów, a do tego zaskakującą wyjątkowym smakiem botwinki i innych warzyw.
Porcje: 6
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • ½ litra maślanki,
  • ½ litra gęstego jogurtu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka rzodkiewek,
  • 3 ogórki małosolne,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 3 jaja na twardo,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Botwinkę pozbawiamy liści, a łodyżki i buraczki kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka z zimna wodą (1/3 litra).

Gotujemy około 10-15 minut, do miękkości, z dodatkiem soku z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

Rzodkiewki i ogórki kroimy w plasterki, szczypiorek i koperek siekamy.

Jajka kroimy na połówki, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnuszka z buraczanym wywarem wlewamy jogurt, śmietanę i maślankę, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Jak podawać?

Chłodnik podajemy schłodzony z dodatkiem jajek przekrojonych na połówki.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (15 komentarzy)

  • Raz Putin 03.07.2012, 09:08
    No proszę tragedii nie ma, ja bym tylko zamienił małosolne na świeże i będzie super. Blue się nawet nie przyczepi do miliar... Więcej
    0
    0 | 0
  • 03.07.2012, 10:08
    zdjęcia pierwsza klasa
    0
    0 | 0
  • gość2 03.07.2012, 10:21
    Re:gość Tak. Szkoły podstawowej.
    0
    0 | 0
  • gość 03.07.2012, 11:00
    @gość2, w podstawówce to cię robili.
    0
    0 | 0
  • net 03.07.2012, 11:13
    Dodatkowe ZAROBKI za klikanie w reklamy. Więcej informacji pod adresem-knebraska@gmail.com - WARTO !|
    0
    0 | 0
  • net 03.07.2012, 11:21
    Dodatkowe ZAROBKI za porządne, głębokie gardło. Więcej informacji pod adresem-robienielodaposamekule@gmail.com - WARTO !| ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kasownik 03.07.2012, 14:05
    Uff, ale jestem przepchany, nawet w uszy mnie trzaskali. Grudziądz rulez !!!
    0
    0 | 0
  • Adi63 03.07.2012, 14:05
    Kiedyś chłodnik był na zsiadłym mleku a teraz jakieś kombinacje z jogurtem...
    0
    0 | 0
  • 03.07.2012, 14:22
    A nie lepiej kupic sobie zimny jogurt zamiast chlodnika:) Tu mam cos jeszcze lepszego. Ta wiedza otworzy Ci oczy www.steelf... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 03.07.2012, 14:55
    Adi, kiedyś ludzie musieli sobie upolować jedzenie i zeżreć je w jaskini.
    0
    0 | 0