×

0

Knedle z brzoskwiniami

Wegetariańskie
Te delikatne, miękkie kulki ze słodkimi owocami w środku kojarzą się z dzieciństwem, babcią i jej smacznymi obiadkami. Knedle możemy polać słodką śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym, musem owocowym lub sokiem. Na owoce prosto z krzaka lub drzewa musimy jeszcze poczekać, a na razie możemy je zastąpić owocami z puszki lub tymi z domowej spiżarni.
Porcje: 4
Koszt: 14 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 20 dag białego sera,
  • 15 dag pszennej mąki,
  • 1 jajo,
  • puszka brzoskwiń w syropie,
  • 100 g słodkiej śmietanki,
  • cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, ugotować i razem z serem zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

Dodać mąkę i jajko.

Zagnieść ciasto i uformować z niego wałeczek.

Odcinać kawałki ciasta, rozpłaszczać na ręku, na środek położyć cząstkę brzoskwini i uformować kulkę.

Tak przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie (po wypłynięciu na powierzchnię 3minuty).

Jak podawać?

Gorące polać śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.

Wersja do druku
Skomentuj