11

Klopsiki po szwedzku

Dania główne
Klienci największej sieci wnętrzarskiej, szwedzkiej z pochodzenia, znają tę potrawę. Obok łososia stanowi podstawę menu w tamtejszych restauracjach. Warto wiedzieć, że klopsiki szwedzkie bardzo łatwo przygotować w domu, a ich podstawową zaletą jest czas, w jakim następuje zamiana surowego mięsa w gotowe danie. Klopsiki są małe, więc spędzają na patelni 10 minut. Szwedzi jadają je z żurawiną, jednak dla naszych polskich podniebień najlepsze będą buraczki na ciepło. Mięsne kuleczki są również smaczne na zimno, pokrojone w plasterki i ułożone na świeżej białej bułce.
Porcje: 4
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 jajo,
  • 10 ml śmietanki,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 ugotowany ziemniak,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Do miski wlewamy śmietankę, a do niej wsypujemy bułkę tartą.

Ziemniaka ugniatamy widelcem i także dodajemy do masy.

Całość mieszamy z jajkiem.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na gorącym maśle.

Jeszcze ciepłą cebulę dodajemy do masy wraz z mięsem i znowu mieszamy.

Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy mięso na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Mięso formujemy w małe kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz.

Smażymy, często podnosząc patelnię i energicznie nią poruszamy, by kulki obsmażyły się równomiernie ze wszystkich stron.

Po 10 minutach zdejmujemy je z patelni.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • Athenka 17.07.2009, 12:35
    Ja też robię takie klopsiki tylko krótko obsmażam na patelni do zrumienienia, wrzucam do żaroodpornego naczynia, zalewam li... Więcej
    0
    0 | 0
  • darek2113 01.09.2009, 15:01
    Ja dodaję jeszcze czosnek,a sos pomidorowy przepuszczam przez patelnię na której smażone były klopsy(chodzi o zebranie smak... Więcej
    0
    0 | 0
  • 26.10.2009, 21:37
    naprawde pycha!!!
    0
    0 | 0
  • Gosc 26.01.2010, 15:30
    Obawiam sie ze tym klopsikom daleko do szwedzkich, a to za sprawa przede wszystkim przypraw. Szwedzi dodaja make ziemniacza... Więcej
    0
    0 | 0
  • Joseph 28.01.2010, 19:28
    Nom... Wyszły elegancko... Polecam przepis - szybko i smacznie!
    0
    0 | 0
  • Kasia 01.10.2010, 14:30
    jaka to ma być śmietanka??
    0
    0 | 0
  • Sonia 07.03.2011, 20:51
    dodam tylko, że takie same klopsiki robi się w Norwegii w sosie podobnym do pieczeniowego ze śmietaną, a do tego obok podaj... Więcej
    0
    0 | 0
  • Nannanananabatman 29.02.2012, 10:26
    Wg mnie najważniejsze w klopsikach szwedzkich jest zmielone ziele angielskie, białe wino i gałka muszkatołowa. Inaczej to z... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 06.08.2016, 08:50
    In awe of that anewrs! Really cool!
    0
    0 | 0
  • gość 07.08.2016, 05:48
    You are so awesome for helping me solve this mytesry. http://bzajvq.com [url=http://heydvvg.com]heydvvg[/url] [link=http://... Więcej
    0
    0 | 0